kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Fındık üreticilerine müjde

Yeni Haber
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 10 dekara kadar arazisi olan küçük fındık üreticilerini desteklemek amacıyla, 1 tona kadar olan ürün bedellerinin, 5 gün içinde ödenmesi kararı alındığını bildirdi.

Eker yaptığı açıklamada, uygulamadan 66 bin üreticinin yararlanacağını söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yarından itibaren fındık alımı için randevu vermeye başlayacağını ve randevu döneminde alınan fındıkların bedelinin 25 gün içinde ödeneceğini hatırlatan Bakan Eker, şöyle konuştu:
"Okullar açılırken ve Ramazan dolayısıyla küçük üreticinin ihtiyaçlarını daha kolay sağlayabilmesi için, ürün bedellerinin ödenmesinde bir kolaylık sağladık. Çiftçi kayıt sistemi kapsamında 10 dekara kadar arazisi olan çiftçilere 1 tona kadar fındık satışlarında ürün bedelleri 25 gün yerine 5 gün de ödenecek."

Türkiye'de Çiftçi Kayıt Sistemi kapsamında 250 bin çiftçinin 522 bin hektar alanda, fındık ürettiğini belirten Bakan Eker, yaklaşık 66 bin çiftçinin arazi büyüklüğünün 10 dekarın altında olduğuna dikkat çekti.
Dolayısı ile 5 günlük süre içindeki ödemeden 66 bin çiftçinin yararlanacağını kaydeden Eker, bu üreticilerin de diğer üreticiler gibi TMO'ya randevu ile ürün satacağını ifade etti.

TMO ULUSLARARASI PİYASADAN BORÇLANACAK

Tarım Bakanı Eker, TMO'nun bu yıl fındık alımının finansmanı amacıyla uluslararası piyasadan kredi alacağını açıkladı.

Geçen yıl da alımların uluslararası kredi ile finanse edildiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Eker, TMO'nun kredi sağlamada bir sorunu olmadığını, geçen yıl sağlanan kredinin vadesinin gelmemesi nedeni ile bir sıkıntı yaşanmadığını bildirdi.

AA