kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kürşad Tüzmen Chen Deming

'Kılıçları değil, bombanın pimini çekip Rusya'ya verdik'

HAZAL ATEŞ - PEKİN
Türk mallarını gümrükte tek tek sayan Rusya, Türkiye'nin karşılık vereceğini açıklayınca Avrupa'dan gelen ürüne de aynı işlemi yapmaya başladı. Tüzmen, bombanın pimini çekip Rusya'ya verdiklerini söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Kılıçları değil, bombanın pimini çekip Rusya'ya verdik'
Gürcistan nedeniyle patlak veren krizde Türkiye'nin NATO savaş gemilerinin Boğazlar'dan geçmesine izin vermesinden rahatsız olan Rusya, Türk ürünlerine yönelik başlattığı boykotun dozunu arttırdı. Rusya, Avrupa'nın lojistik merkezlerinden ihraç edilen Türk menşeili malların geçişine de engel çıkardı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise Türkiye'nin de bugün karşı eyleme geçeceğini hatırlatarak "Pimi çektim ellerine verdim" dedi. Türkiye, bugünden itibaren Rusya'dan gelen TIR'lara uluslararası anlaşmaların dışına çıkmadan zorluk çıkaracak, Rusya'dan gelen birçok ürün tek tek sayılacak. Türkiye'nin bu eylem kararının ardından Rusya da engellemeye dönük tavrını daha da sertleştirdi. Avrupa'nın lojistik merkezlerinden gelen ürünler için Türk mallarına yönelik "tam sayım" uygulamasına başladı. Rus malları için Çin'de temaslarda bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu gelişmelerden haberdar olduklarını, mütekabiliyet esasına dayalı olarak önlemlere hemen başlayacaklarını söyledi.

TAM OLARAK TARİFE DIŞI ENGEL
Rusya'nın bu tutumu önceki akşam Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Oktay Özüye'nin Tüzmen'in onuruna verdiği resepsiyonda da konuşuldu. Konuklar "Kılıcı çektiniz" deyince Bakan Tüzmen de, "Aynen öyle, Pimi çektim ellerine verdim. Bundan sonrası onlara kalmış" karşılığını verdi. Sadece Türkiye'den gelen ürünlere değil, Avrupa'nın lojistik merkezlerinden gelen kargoların içindeki Türk ürünlerine de zorluk çıkarıldığını anlatan Tüzmen, şunları söyledi: "Avrupa'dan gelen bu ürünler ayrıntılı denetime tabi tutuluyor, ikinci kez kontrol ediliyor. Bu ürünlerin Rusya pazarına girişi geciktiriliyor. Türkiye'de dünya markaları için üretilen ürünlerin ihracatında da sıkıntı yaşanıyor. Bu uygulamadan hem Türk ihracatçısı hem söz konusu marka hem de Rus ithalatçısı zarar görüyor."