kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan

Bakan Çağlayan'dan çek uyanıklığına sert uyarı

Çağlayan çek verip sonra da "Çek rızam hilafına kesildi" diyerek bankalara "ödemeden men" talimatı verenlere uyarı yaptı..
Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, mal karşılığı çek kesen ardından "Çek rızam olmadan kesildi" diyerek bankalara "ödemeden men" talimatı veren ticaret mensuplarını ve bankaları uyardı. Bu durumun piyasada ciddi sıkıntılara yol açtığını belirten Çağlayan, "Yasalara uymayan yanar" dedi. Çağlayan yaptığı açıklamada, halen yürürlükte olan Ticaret Kanunu'nun gerçekten rızası dışında çek kesmek zorunda bırakılan ticaret erbabını korumaya yönelik olduğuna dikkat çekti. Son günlerde iş dünyasından kendisine gelen şikâyetlerden ve Bakanlığa ulaşan müracaatlardan bu hakkın kötü niyetli olarak istimar edildiğini kaydeden Çağlayan, aldığı mal karşılığında çek kesen ticaret mensuplarının bu hakkı ödemeyi geciktirmek için kullandığını, gerçekte ortada böyle bir durum yokken bankalara "rızam hilafına kesilen çeki ödemeden men ediyorum" talimatı verdiğini ifade etti. Bankaların da sorgulamadan bu uygulamayı yaptığını vurgulayan Çağlayan, bu durumun piyasalara çok ciddi sıkıntılara yol açtığını belirtti. Çağlayan, şöyle devam etti:

AĞIR PARA CEZASI
"Hakkı suiistimal eden ticaret erbabına karşılıksız çek düzenleme ve dolandırıcılık suçlarından ceza alabilirler. Ödemeden men talimatı bulunan çeklerde, çeki tahsil etmek isteyen ticaret erbabının isteğine rağmen, çekin arkasına "ödememe gerekçesini, çekin karşılığının hesapta bulunup bulunmadığını yazmaktan kaçınan' bankalar ise ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalabilirler. Verdiği mal karşılığı çeki tahsil edemeyenler, ödememe durumunda bankadan bu durumu çek karşılığının hesapta bulunup bulunmadığı bilgisini çekin arkasına yazmasını istemeliler."