kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ramazan yüksek zamla 'hoş geldin' dedi

ANKARA
Yaz mevsiminin vazgeçilmezi Ayşe Kadın yemeği, bu yıl iftar sofrasında pek yer bulamayacak. TZOB'ye göre ramazan öncesi yeşil fasulye yüzde 25.5 zamlandı..
İftar sofralarının vazgeçilmezi "Ayşe Kadın" yemeğinin lezzeti bu yıl zor kaynayacak. Verilere göre ağustos ayı içinde fiyatı en çok artan sebze yüzde 25.5 ile yeşil fasulye oldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) hazırladığı raporda, ağustos ayında fiyatı en çok artan ürün yeşil fasulye, en çok düşen ürün ise karpuz oldu. Market raflarındaki fiyatlara bakılarak yapılan hesaplamaya göre yeşil fasulyeyi yüzde 19.8 ile salatalıkta yüzde 9.5 ile kırmızı mercimek yüzde 7.9 ile et izledi. Yeşil mercimek yüzde 7.7, nohut yüzde 7.2, limon yüzde 2.4, yumurta da yüzde 1.6 zamlandı. Market raflarında geçen ay pirinçte ve sütte fiyat değişimi görülmediği vurgulanan raporda, patlıcanda yüzde 18.4, elmada yüzde 20.5, karpuzda yüzde 28.5 fiyat düşüşlerinin yaşandığını ifade edildi.

YILLIKTA MERCİMEK ÖNDE
Geçen yıl ramazan öncesine göre de market fiyatlarında en çok artış gösteren ürün kırmızı mercimek oldu. Bu yıl yüzde 214 fiyatı yükselen kırmızı mercimeği yüzde 87.9 pirinç yüzde 70.8'le kuru fasulye izledi. Üretici ile market fiyatları arasındaki fark ise bazı ürünlerde 5 kata kadar çıkıyor. Raporda, ağustosta üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkların yaş sebze ve meyvede yüzde 426, kurutulmuş ürünlerde yüzde 240, baklagillerde yüzde 316, pirinçte yüzde 378'e, hayvansal ürünlerde yüzde 210'lara çıktığı belirtildi. TZOB'un raporunda üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürün, yüzde 426 ile limon. Verilere göre üreticinin 90 kuruşa sattığı ürün markete gelene kadar 4.74 YTL'ye çıkıyor. Benzer şekilde üretici ile market fiyatı arası fark salatalıkta yüzde 403, pirinçte yüzde 378, elmada yüzde 366 olarak belirlendi.
Haberin fotoğrafları