kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya'ya kırmızı hat uygulaması yok

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in, Rus mallarının gümrüklerde fiziki kontrolü önerisinin kabul edilmediğini söyledi.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulunun, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in, Rusya'nın Türk ihraç ürünlerine uyguladığı engellemelere karşı Türkiye'nin de mütekabiliyet esasına göre bu ülkenin ürünlerine tedbir uygulamasına yönelik talebiyle ilgili ''olumlu bir karar almadığını'' bildirdi.

Bakan Çiçek, ''Biz ilişkilerin en iyi şekilde sürdürülmesini arzu ediyoruz. Rusya Federasyonu bizim bakımımızdan önemlidir'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bölgede yaşanan gelişmelere paralel Rusya'ya yönelik ihracatta son dönemde ortaya çıkan ve iki ülke ilişkilerini olumsuz etkileyen bir durumun söz konusu olduğunu belirten Çiçek, bununla ilgili benzer sıkıntıların ihracat yapılan ülkelerle de olduğunu kaydetti.

Rusya Federasyonu'nun Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:

''Bir taraftan komşumuzdur, öbür taraftan ekonomik ve ticari ilişkilerimizin en üst seviyede, hem en üst noktada sürdürdüğümüz önemli bir ülke. Dolayısıyla bu ilişkilerimizin sürdürülmesi sırasında geçtiğimiz dönem içinde tarım ürünlerinde de olmuştu.

Bunları karşılıklı diyalog ile görüşerek, hem en üst seviyede başbakanlar seviyesinde görüldü, arkasından ilgili bakan arkadaşlarımız muhataplarıyla görüştü. Varılan mutabakat sonucunda bu sorunlar ortadan kalkmıştı. Şimdi böyle bir sıkıntı var. Bu sıkıntının ortadan kaldırılması için de değişik seviyelerde görüşmeler sürdürülüyor. Başta büyükelçimiz ve ticaret müşavirimiz olmak üzere muhataplarıyla görüştüler. Yarın da Rus Dışişleri Bakanı Türkiye'ye gelmiş olacak. Hem Kafkaslardaki konular hem de bu konuda görüşmeler içinde yer alacak.
Dış Ticaretten sorumlu bakan arkadaşımız Sayın Tüzmen'in bu olumsuz gelişmeler karşısında mukabil tedbirlerin alınmasına yönelik bir talebi söz konusu olmuştur. Bakanlar Kurulunda bu da değerlendirildi. Bu konuda olumlu bir karar almadık.

Biz ilişkilerin en iyi şekilde sürdürülmesini arzu ediyoruz. Rusya Federasyonu bizim bakımımızdan önemlidir. Ümit ediyoruz ki yarınki görüşmelerden sonra bu sorun çözüme kavuşmuş olsun.''

''NORMAL UYGULAMA DEVAM EDİYOR''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çiçek, ''Bugün itibariyle Türkiye gümrüklerinde Rus makamlarına yönelik kırmızı hat uygulaması söz konusu değil mi?'' sorusuna, şu yanıtı verdi:

''Şu an normal uygulama devam ediyor. Kendi yönümüzden sorunun çözümü için değişik girişimler oldu. Yarın önemli bir gün. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı da Türkiye'ye gelmiş olacak. Bu konularda bu seviyede görüşme imkanı olacaktır. Ümit ediyoruz ki bu sorun, yarın çözülmüş olsun. Sayın Tüzmen kendi yönünden talebini iletmiştir ama biz ona olumlu cevap vermedik. Öyle bir karar almadık.''

Çiçek, ''Uluslararası Nakliyeciler Derneğinden gelen bir açıklama vardı; Bugün akşam itibariyle Rus gümrüğündeki sorunun aşılmasını bekledikleri yönünde. Size ulaşan bir bilgi var mı?'' sorusunu şu karşılığı verdi:
''Detayıyla ilgili bir açıklamayı ben yapamam. Çünkü dinamik bir olaydır. Hangi seviyede ne yapılabiliyor... Ama konu bizim tarafımızdan takip ediliyor. Moskova büyükelçimiz, oradaki ticaret müşavirimiz ilgili makamlarla görüşüyor. Ayrıca da Dışişleri Bakanı sadece Kafkasya ile ilgili konular görüşmek için değil, bu konuları da görüşmek üzere Türkiye'ye gelmiş olacaktır. Ümit ederiz ki bu sıkıntılar kısa sürede ortadan kalksın. Zaman zaman da benzer sıkıntılar oluyor ama bunlar diyalogla ve karşılıklı görüşmelerle ortadan kaldırılıyor. Böyle bir sıkıntı var ama aşılacağını ümit ediyoruz.''