kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"2 küçük Rus birliği Gürcistan'dan ayrılıyor"

Yeni Haber
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, iki küçük Rus birliğinin, Gürcistan'dan ayrılmakta olduğunu söyledi.

Kouchner, Paris'te gazetecilere yaptığı açıklamada, Gürcistan'da dün ve bugün, yeterli olmasa da, ümit verici gelişmelerin yaşandığını, bu kez bir başlangıç yapılmış göründüğünü söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı, Gürcistan'dan ayrılan iki Rus birliğinin nerede olduğu ve nereye gittiği konusunda ise bilgi vermedi.

Fransa, Rusya ve Gürcistan arasındaki ateşkes anlaşmasına arabuluculuk yapmıştı.


"RUSLAR DÜNYA KAMUOYUNU KANDIRMA PEŞİNDE"

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'nın "dünya kamuoyunu kandırmaya" çalıştığını söyledi.

Fransa'da yayın yapan haber kanalı "France 24"e açıklamalarda bulunan Saakaşvili, "Ruslar, dünya kamuoyunu kandırma peşinde. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye verdikleri sözleri tuttuklarını söylüyorlar, ama aslında stratejik noktalarda toplanmak için, örneğin Gori gibi büyük kent bölgelerinden çekiliyorlar. Mesela, stratejik öneme sahip (başkent Tiflis'in kuzeybatısındaki) Akhalgori'yi aldılar. Gürcistan için çok önemli olan Poti Limanı yakınlarını kazıp tahkim noktaları inşa ediyorlar. Ve bütün ülkede sivil alt yapıları yıkmaya devam ediyorlar" dedi.

Saakaşvili, "Rus birliklerinin hedefi, ülkemi yıkmaya devam etmek için hassas noktaları kontrol etmek, hükümeti zaafa düşürmek, ekonomiyi bozmak ve sonunda da Gürcistan'ın bağımsızlığını sona erdirip hükümeti yıkmak" suçlamasında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rus birliklerinin 21 ya da 22 Ağustosta Gürcistan'dan çıkacağı sözünü vermişti.

RUS BİRLİKLERİ, GORİ KENTİ GİRİŞİNDE DENETİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Rus birlikleri, Gürcistan topraklarındaki Gori kenti girişinde denetimlerini bugün de sürdürüyor.

Gori kenti yolu üzerindeki ikinci kontrol noktasında denetimlerde bulunan bir Rus komutan, gazetecilerin Gori'ye girişine bugün ve yarın da izin verilmeyeceğini kaydetti.

Rus komutan, Gori-Batum yolunun sivil araç girişlerine açık olduğunu, yük taşıyan TIR'ların da geçişine izin verildiğini söyledi.

Öte yandan, Gori yolu üzerinde trafik akışı neredeyse durma noktasında. Bölgedeki Rus birliklerinin denetimlerinin sürmesi nedeniyle güzergah boyunca çok az sayıda sivil araca rastlanıyor.

Gori kenti çevresindeki yerleşim birimlerinde yaşayan Gürcüler de Rus birliklerinin bölgeden ayrılmaları için protestolarını sürdürüyor.

RUSYA 22 AĞUSTOSA KADAR GÜRCİSTAN'DAN ÇEKİLECEK

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, Gürcistan'daki güçlerini 22 Ağustosa kadar tampon bölgenin gerisine çekmeyi planladıklarını söyledi.

Nogovitsin, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, geri çekilme işleminin başlatıldığını, 22 Ağustos günü sonunda tamamlanacağını belirtti.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Nogovitsin, Rusya'nın Karadeniz'deki filosunun yeterli olduğunu, daha da güçlendirme planlarının olmadığını kaydetti.

Nogovitsin, bir başka soru üzerine, Rus askerlerinin tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve çevresindeki güvenlik kuşağından ayrılma gibi bir planının olmadığını ifade etti.

''Herhangi bir yere gitme planımız yok'' diyen Rus general, bir başka soru üzerine de, Rus askerlerinin Gürcistan topraklarından çıkmak için elinden gelen her şeyi yaptığını belirterek, ''Geri çekilme konusunda yükümlülüğümüzü yerine getirmek için çok fazla çaba harcıyoruz'' diye konuştu.

RUS ASKERLERİ ÇEKİLMEYE BAŞLADI

Rusya, Gürcistan'daki askerlerinin ilk grubunun bugün çekilmeye başladığını fakat askerlerin kontrolündeki yol ve demiryolu kontrol noktalarının halen durduğunu bildirdi.

Rus ordu sözcüsü, önümüzdeki 2 günde Rus askerlerinin Gürcistan'ın Gori kentinden ayrılarak Güney Osetya'ya döneceğini kaydederek, 100 araç desteğinin Güney Osetya'nın başkenti Tskhinvali'ye ulaştığını açıkladı. Sözcü, yol kontrol noktalarının Gürcistan'daki Rusya kontrolünde olan yerlerin güvenliği için önemli olduğunu belirtti. Gürcistan'ın batısında konuşlanan Rusya Kara Kuvvetleri yetkilileri, çarşamba gecesi Poti'den tahliye edildiklerini, Rusya savaş gemilerinin de Rusya'ya dönmek için hazırlık aşamasında olduğunu söyledi. Rusya askerleri yolları halen kontrol ederek Gürcistan hükümetinin tüm trafiğini engellerken, sivillerin geçişlerine denetimden sonra izin veriyor. Gürcistan hükümeti, Rusya'yı askerlerini Gürcistan topraklarından çekmesini öngören 11 Ağustos'taki ateşkes anlaşmasını ihlal etmekle suçluyor.

AJANSLAR