kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Obama'nın yardımcı adayı kim olacak?

Yeni Haber
Amerika'da Pazartesi günü Denver'da büyük kongresi toplanacak olan Demokrat Partide bütün gözler, bu hafta sonunda yardımcı adayını açıklayacak Barack Obama'nın üzerinde. Parti içinde ve kamuoyunda muhtemel isimler üzerinde yoğun spekülasyonlar yapılıyor. AP haber ajansının Obama'nın yardımcılarına dayandırdığı bir habere göre ise Barack Obama ve yardımcı adayı ilk defa kamuoyunun karşısına Illinois eyaletinin başkenti Springfield şehrinde çıkacaklar.

Barack Obama, 2007 yılı şubat ayında Amerikan başkanlığına adaylığını açıklamak için de Abraham Lincoln'un memleketi olan Springfield'i tercih etmişti. Obama'nın danışmanı Anita Dunn da adayın cumartesi günü Springfiled'te açıklanacağı bilgisini yalanlamadı; ancak, "Her an bu ismi açıklayabiliriz" demekle yetindi.

Birçok haber kaynağına göre Barack Obama'nın yardımcı aday adayları listesi birkaç isme kadar indi. En çok adı geçenler, Indiana Senatörü Evan Bayh, Delaware Senatörü Joe Biden ve Virginia Valisi Tim Kaine. Obama'nın parti içi yarıştaki rakibi Hillary Clinton, Georgia Senatörü Sam Nunn ve Kansas Valisi Kathleen Sebelius da potansiyel yardımcı adayları olarak anılan isimler.

Bazı siyasgözlemcilere göre ise Obama, adı kamuoyunda hiç anılmayan sürpriz bir ismi belirlemiş olabilir. Obama'nın kampanyasına yakın kaynaklar, Barack Obama'nın isim konusunda son kararını verdiğini ve bunu dar dairesindeki danışmanlarıyla paylaştığını belirtiyor. Barack Obama ise, önceki gün bir kampanya toplantısı sırasında yaptığı tarifle, kendi yardımcısının Dick Cheney tarzı başkan yardımcısı olmayacağını ima ederek, "Benim yardımcım yönetimin bir üyesi olacak ve kendini her türlü hukukun üstünde görmeyecek" dedi. İsmi en çok geçenlerde Senatör Biden ise, "Aday ben değilim" diyerek kendisi ile ilgili beklentileri düşürdü.


BAĞIMSIZ ADAY NADER: "OBAMA, CLİNTON'I SEÇMEYECEK KADAR APTAL DEĞİL"

Amerika'da Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin bağımsız adayı Ralph Nader, Barack Obama'nın kendisine yardımcı olarak Hillary Clinton'ı seçeceğini iddia etti. 2000 yılında aldığı oylarla Al Gore'un Bush'a karşı seçimi kaybetmesinde etkili olan Nader, "Obama'nın kamuoyunda adı en fazla geçen isimler olan Senatör Biden, Senatör Bayh ya da Tim Kaine gibi bir ismi seçecek kadar aptal değildir" dedi.

Politico gazetesine konuşan Nader, "Obama yutkunacak ve 1960 yılında Kennedy'nin yaptığı gibi parti içindeki en büyük rakibini seçecek" iddiasında bulundu. Nader, Obama'nın gelecek hafta Denver kongresinde partiyi arkasında bir bütün ve birlik içinde bularak terk etmek için başka seçeneği olmadığını savunarak, "Sonuçları başa baş çıkan anketleri görüyordur. Bu kadar büyük bir oy kitlesini küstürmeyi göze alamaz. Biden, Bayh ya da Kaine'in ona politik olarak seçimde katkı yapma şansı yok denecek kadar az. Sam Nunn belki katkı yapabilir." şeklinde konuştu.

MİCHAEL MOOR, OBAMA'YA YARDIMCI ÖNERDİ:"CAROLİNE KENNEDY"

Oscar ödüllü belgesel film yapımcısı ve Demokrat Partili Michael Moore, Barack Obama'nın üç kişilik başkan yardımcısı listesi hazırlama komitesinin başkanı Caroline Kennedy'e açık mektup yazarak, yardımcı adaylığına önerdiği ismi açıkladı. Moore, öldürülen eski başkan John F. Kennedy'nin kızı Caroline Kennedy'den, kendisinin aday olmasını istedi.

Mektubunda Caroline Kennedy'nin ABD'de bugün en fazla saygı duyulan kadınlardan biri olduğuna dikkat çeken Moore, Kennedy'e hitaben, "Politikadan uzak durup kendini eğitime ve hayır işlerine adadın. Dünyayı dolaştın. Dünya liderleriyle tanıştın. Şimdi öne çıkmanın zamanı. Demokrat Partinin iki adayı da parti sisteminin dışından olmalı. Bu bağımsız seçmenlerin de Cumhuriyetçi seçmenlerin de beklediği bir şey. Obama- Kennedy etiketinden daha kazanabilir bir seçim etiketi düşünemiyorum." dedi.


CİHAN