kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Soygun olaylarında artış

Yeni Haber
Avrupa Birliği'nin (AB) yeni üyeleri Romanya ve Bulgaristan'dan Finlandiya'ya gelenler, bu ülkenin başkenti Helsinki'de dilencilik, yankesicilik ve soygun olaylarında artış yaşanmasına yol açtı.

İlk sıralar dilencilik yaparak geçinmeye çalışan çoğu göçmen birçok Finlandiyalıyı sahte altın satmaya çalışarak dolandırmaya çalıştı. Helsinki caddelerinde olağandışı çoğalan dilenciler Fin medyasının yakın ilgi alanı oldu. Sosyal ülke Finlandiya'da daha önce şehir merkezinde müzik çalan sayıları çok az sayıda dilenciler varken, birden caddelerde mendil açarak dilenen dilenciler Fin kamuoyunun dikkatlerini ve tepkilerini üzerine çekti. Dilencilerden çoğunun da "Biz Türk'üz" demeleri ise Türklerin tepkisini çekiyor.

Helsinki polisinin, dilenciler ve sahtekarlara karşı verdiği mücadele sonuç vermeye başladı. Ancak ülke genelinde, özellikle Helsinki'de yankesicilik ve soygunlar çoğalmaya başladı. Helsinki polisinin verdiği soygun rakamları Finlandiya tarihinde rekor seviyeye çıktı. 2007 yılında Finlandiya'da işlenen suçların tamamı 189 bin 552 olurken 2008 yılının ilk 6 ayında işlenen suçların toplamı 113 bin 798 olarak gerçekleşti. Başkent Helsinki'de bu yılın ilk 6 ayında işlenen suç sayısı 29 bin 667 olarak gerçekleşirken bunların 807 tanesi soygun.

Adalet Bakanı Tuija Brax, "Bu endişe verici bir olaydır. Ancak bunlar organize suç örgütü işi olmadığından çok fazla da korkulmaması gerekir" dedi. Bakan Brax, "Biz Romanya ve Bulgaristan yetkilileriyle mevcut olan sorunu görüşmekteyiz" demesi de kamuoyunu çok fazla rahatlamadı.

AB ülkesine son üye olan ülkelerden Bulgaristan ve Romanya vatandaşları Finlandiya da resmi çalışabilmeleri için bir adres göstermeleri durumunda üç ay boyunca ikamet ve çalışma olağına kavuşuyor. Bu ülkelerden gelecek olan iş gücüne bir umut olarak gören Fin yetkilileri, zamanla Finlandiya'da iş gücünün azalmasından doğacak açığı yeni üye ülkelerden göç yoluyla gidermeye çalışıyordu.

CİHAN