kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Amerikan askerlerinin göz altına aldığı kameraman serbest

Yeni Haber
Irak'ta, 3 hafta önce Amerikan askerleri tarafından gözaltına alınan Reuters kameramanı Ali El Meşhedani serbest bırakıldı.

Reuters'ın baş editörü David Schlesinger, El Meşhedani'nin serbest bırakılmasından memnuniyet duyduklarını, gazetecinin herhangi bir açıklama yapılmaksızın üçüncü kez gözaltına alınmasının endişe yarattığını söyledi.

Schlesinger, El Meşhedani ya da başka bir gazeteci hakkında yasal bir durum varsa bunun açıklanması, yoksa korku ve gözdağı olmadan özgürce çalışmaları gerektiğini kaydetti.

Reuters ajansının yanı sıra BBC ve Amerikan Ulusal Halk Radyosu için de "serbest" çalışan El Meşhedani, 30 Temmuz'da Bağdat'ta gözaltına alınmıştı.

Amerikan askerleri daha önce de El Meşhedani'yi iki kez gözaltına almış, birinde 5 ay gözaltında tutmuştu.

El Meşhedani, Ağustos 2005'te, Ramadi'deki evinde yapılan aramada fotoğraf makinesinde direnişçilerin eylemleriyle ilgili fotoğrafların bulunması üzerine gözaltına alınmış, Ocak 2006'da serbest bırakılmıştı. Iraklı gazeteci birkaç ay sonra tekrar gözaltına alınmıştı.

Amerikan ordusu, önceki gözaltılarda El Meşhedani'nin Irak ve koalisyon güçlerinin güvenliğine tehdit olabileceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

Son olayın ardından Reuters, BBC, Gazetecileri Koruma Komitesi ve Iraklı gazeteciler, Amerikan ordusunun El Meşhedani'ye yönelik suçlamaları açıklaması, aksi halde serbest bırakması çağrısında bulunmuştu.

AA