kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rice: "30 Ağustos 2009'da Irak'tan çekiliyoruz"

Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD ve Irak'ın ABD askerlerinin ülkeden çekileceği tarih konusunda anlaştığını açıkladı. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Rice, anlaşmada ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesi yönünde bir tarihin yer alacağını vurgulayarak, "Amerikan askerlerinin Irak'taki varlığının statüsünü belirleyecek anlaşma konusunda uzlaşmaya çok yakınız, ancak henüz son noktaya ulaşamadık. Hiç kimse Irak'ın bağımsızlığından bizim kadar mutlu olamaz. Buradaki askerlerimizin varlığı burada nelerin ihtiyaç duyulduğuna bağlı" dedi. Rice, anlaşmada Amerikan askerlerinin çekilmesi konusunda bir takvimin de yer almasının yararlı olacağına karar verdiklerini söyleyerek, taslak metinde Amerikan askerlerinin 30 Haziran 2009'dan itibaren Irak'tan çekilmeye başlamasının öngörüldüğünü belirtti. Rice ayrıca, Nuri El Maliki ile görüşmelerini "çok iyi" ve "verimli" olarak nitelendirerek, Amerikan askerlerinin Irak'ta Aralık 2008'den sonraki varlığına ilişkin anlaşmaya çok yakın olduklarını ifade etti.

Irak Devlet Başkanı Zebari ise, "Stratejik anlaşmayı imzalamaya çok yakınız. Bu gizli bir anlaşma değil. Bu belge dağıtıldığında herkes içeriğini görebilecek. Bu anlaşma Amerikan askerlerinin Irak'taki geçici varlığını içeren maddeleri içeriyor. Anlaşmaya vardığımız zaman bu muhteşem bir şey olacak" diye konuştu.

Zebari ayrıca, bazı komşu ülkelerin güvenlik anlaşmasından duyduğu kaygıyla ilgili olarak, İran ve diğer komşu ülkelerin açıklama istemekte haklı olduğunu söyledi. Zebari, "Anlaşmada Irak'ın komşu ülkelere saldırı için üs olarak kullanılamayacağına dair maddeler var" dedi.

RICE MALİKİ İLE BİR ARAYA GELDİ


Iraklı liderlerle görüşmek üzere bugün başkent Bağdat'a gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Başbakan Nuri el Maliki ile bir araya geldi. Görüşmeyle ilgili bir açıklama yapılmadı.

Rice'ın Bağdat'taki temasları sırasında ABD - Irak güvenlik anlaşmasının imzalanması için Iraklı liderlere baskı yapması bekleniyor.

Condoleezza Rice, bugün Bağdat'a gelirken yaptığı açıklamada, müzakerelerde önemli gelişme sağlandığını, fakat yakın zamanda anlaşmaya ulaşılmasını beklemediğini söyledi. Rice, Irak'taki Amerikan güçlerinin nasıl hareket edecekleri konusunda görüş ayrılıklarının devam ettiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, Başbakan Maliki'nin sürecin devam etmesi için girişimde bulunması gerektiğini vurguladı.

Washington, söz konusu güvenlik anlaşmasıyla Amerikan güçleri Irak'taki varlıklarını meşru hale getirmeyi hedefliyor. Müzakerelerde çekilme takvimi ve Amerikan güçlerinin dokunulmazlığı ile Iraklı mahkumlarını kontrolü konularında anlaşmazlıkların giderilemediği belirtiliyor.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI RİCE BAĞDAT'TA

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak'ın başkenti Bağdat'a beklenmedik ziyarette bulundu.

Amerikan askerlerinin 2008'den sonra Irak'taki varlığını sürdürmesine ilişkin müzakerelerde tarafların son aşamaya geldiği bir dönemde Bağdat'ı ziyaret eden Rice'ın Iraklı yetkililerle bir araya gelmesinin beklendiğini kaydetti.

AJANSLAR