kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Suriye'den Rusya'ya, "Gürcistan'a operasyon" desteği

Yeni Haber
Rusya'ya iki günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiren Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya'nın askeroperasyonunun Gürcistan'ın provokasyonuna bir karşılık olduğunu, kendilerinin bu süreçte Rusya'ya destek verdiklerini açıkladı. Esad'ın Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le yaptığı görüşmede Ortadoğu sorunu, ikili ekonomik ve siyasi ilişkilerin yanı sıra Rusya'nın Akdeniz'de kurmayı düşündüğü deniz üssü ile ilgili de görüş alışverişinde bulunduğu kaydediliyor. İsrail'le Türkiye aracılığı ile sürdürülen müzakerelerde Medvedev'in desteğini isteyen Esad'ın Rusya'dan yüklü miktarda silah almak için anlaşma sağladığı belirtiliyor.

Önceki gün Rusya'ya gelen ve Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le bir görüşme gerçekleştiren Esad, "Rusya'nın pozisyonunu anlıyoruz. Gerçekleşen askeroperasyon Gürcistan'ın provokasyonuna bir cevaptır." dedi. Güney Osetya ve Abhazya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanlarında destek verdiklerine değinen Eset bölge güvenliği için de Rusya ve Suriye arasında stratejik işbirliğinin geliştirilmesi taraftarı olduklarını belirtti. Medvedev de görüşmede Suriye'nin sağladığı destek için teşekkür etti.

Esad, Medvedev'le görüşmesinde Türkiye aracılığı ile İsrail'le sürdürülen müzakerelerde destek vermesini istedi. Beşaşr Esad, görüşmede "Türkiye üzerinden İsrail'le sürdürülen görüşmelere destek vermenizi istiyoruz." dedi.

RUSYA, SURİYE'YE SİLAH SATACAK

Rusya ve Suriye arasında gelişen askeri anlaşmadan Washington'un rahatsız olabileceği belirtiliyor. ABD'nin Polonya ile füze savunma sistemi ile işbirliği anlaşması imzalamasının ardından Belarus'la benzer bir füze sistemi konusunda uzlaşı sağlayan Moskova'nın Şam'la geliştirdiği diyalogun Kafkaslar ve Doğu Avrupa'da başlayan cepheleşmenin Ortadoğu'ya taşınması olarak yorumlanıyor.

Interfax haber ajansının diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre Şam Rusya'nın Pantsir-S1 hava savunma sistemi, BUK-M1 orta menzilli füzeler, savaş uçakları ve diğer ağır askeri silahlarla ilgileniyor. Rus basınında yer alan haberlere göre Esad'ın Rus İskender füzelerine orta menzilli silahlara da ev sahipliği yapacağı yönünde taahhütlerde bulunduğu belirtiliyor.

İki lider de silah anlaşmaları konusunda bir açıklama yapmazken konu ile ilgili resmi açıklama Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi. Esad-Medvedev görüşmesini değerlendiren Lavrov, Rusya'nın Suriye yeni silah satışı konusunda uzlaşıya varıldığını, bunun bölgedeki dengeleri değiştirmeyeceğini belirtti. Rus Dışişleri Bakanı, "Savunma amaçlı silahlar bölgeye gönderilecek. Bu stratejik dengeleri bozmayacak nitelikte olacak." değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN