kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kafkas diasporasından Medvedev'e "bağımsızlık" mektubu

Yeni Haber
Gürcistan'ın Güney Osetya'ya yönelik operasyonuna müdahale eden Rusya'ya, Türkiye'deki Kafkas dernekleri ortak bir mektup gönderdi ve Abhazya ile Osetya'nın bağımsızlığının tanımasını istedi.

Türkiye'deki çok sayıda Kafkas derneğinin üst kuruluşu olan Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Cihan Candemir Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dmitry Anatolyevich Medvedev'e bir mektup yazarak, "Türkiye'deki Kafkas diasporası olarak şahsınızda Rusya Federasyonundan beklentimiz Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımanızdır" dedi.

Bağımsızlık yolunda Güney Osetya ve Abhazya hükümetlerinin alacakları tüm kararları diaspora olarak desteklediklerini ifade eden Candemir, Gürcistan ordusunun 8 Ağustos 2008 günü Güney Osetya'ya yaptığı operasyonu "soykırım ve etnik temizlik" olarak nitelendirdi. Söz konusu operasyonun Türkiye'de yaşayan 7 milyonluk Kuzey Kafkasya diasporası tarafından büyük bir kaygı ve endişe ile izlendiğini kaydeden Cihan Candemir, Türkiye'nin her bölgesinde örgütlü olan 56 Kafkas derneğinin oluşturduğu Kafkas Dernekleri Federasyonu'nun Osetya ve Abhaz halklarına yönelik saldırı karşısında çeşitli ortamlarda tepkilerini dile getirdiklerini belirtti.

Gürcistan'ın Mikhail Saakaşvili'nin yönetime gelmesinin ardından bölge için "saldırgan politikalar" izlediğini öne süren Candemir, Gürcistan'ın hızla silahlandığına dikkat çekti. Candemir şunları belirtti:

"Güney Osetya ve Abhazya, 1991-92 ve 1992-93'deki savaşlardan sonra, her türlü olumsuz koşullara ve tehditlere karşın insan haklarına saygı ve demokratik ilkeler temelinde devlet organlarını geliştirmişler, kendi ülkelerinde egemenliklerini kurmuş ve korumuşlar, özellikle Rusya Federasyonu'ndaki birimler ile idari, ekonomik ve kültürel ilişkilerini geliştirmişlerdir. Son 15 yıl içerisinde Güney Osetya ve Abhazya'daki gelişmeler, bu iki ülkenin uluslararası hukukta tanımlanan haliyle "devlet" kurduklarını ve bağımsız devletler olarak siyasi, ekonomik ve kültürel varlıklarını sürdürebileceklerini göstermektedir.

Türkiye'deki Kafkas diasporası olarak şahsınızda Rusya Federasyonundan beklentimiz Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımanızdır. Bağımsızlık yolunda Güney Osetya ve Abhazya hükümetlerinin alacakları tüm kararları diaspora olarak desteklediğimizi tekrar belirtiyor en derin saygılarımızı sunuyoruz."

ANKA