kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye, AB'den önce Avrupa Bankası'na tam üye olacak

Yeni Haber
Türkiye, Avrupa Birliği'nden önce ''Avrupa Bankası-EBRD'' olarak isimlendirilen ve Avrupa Birliği tam üyeliği yolunda önemli bir adım olarak kabul edilen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'na tam üye olacak.

Avrupa Bankası'nın yeni başkanı Thomas Mirow'un, Türkiye'nin tam üyeliği taraftarı olduğu ve Banka Genel Kurulunun da, ''oybirliği'' olmasa bile ''oyçokluğu'' ile Türkiye'yi tam üyeliğe kabul edeceği belirtiliyor.Banka, Türkiye'nin tam üyeliğini onaylamasının ardından, gelecek yıl başında Türkiye'deki faaliyetlerine başlayacak.

Türkiye, tam üyeliğin onaylanmasının ardından, Banka'nın aktif üyeleri arasında yer alacak ve özel sektöre yeni bir finansman imkanı bulunmuş olacak.Orta Avrupa ülkelerinden aşamalı olarak çekilecek olan olan EBRD, bundan sonraki dönemde yatırımlarda önceliği Türkiye'ye vermeyi planlıyor.

''Avrupa'nın Dünya Bankası'' olarak da bilinen EBRD'nin, 2010 yılına kadar, 2004 yılında AB'ye tam üye olan 8 eski Doğu Bloku ülkesine mali destek vermeyi ve yatırımlarda bulunmayı keseceğini belirten yetkililer, kuruluşun bundan sonra Türkiye'ye ağırlık vereceğini vurguluyorlar.

EBRD'NİN TEŞVİK ETTİĞİ SEKTÖRLER

Bankanın, Türkiye'ye öncelik stratejisi çerçevesinde yabancı yatırımcıları, Türkiye'de bankacılık, turizm, KOBİ'ler, medya, altyapı
yatırımları, enerji, gayrimenkul, sağlık, bilgi iletişim teknolojileri ile tarım ve gıda alanlarında yatırım yapmaya davet edeceği belirtiliyor.Türk şirketlerinin, eski Doğu Bloku ülkelerinde gerçekleştirdiği yatırımlarda da EBRD'nin önemli bir desteği bulunuyor.

EBRD'nin, Orta Avrupa'daki yatırımlarından önemli kar elde ettiği ve bu karlarla, Türkiye ve Rusya ile diğer ülkelerdeki yatırımları finanse edeceği ifade ediliyor.

Bankanın, Türkiye'nin AB'ye katılımını kolaylaştırmaya yönelik projeleri de öncelikli olarak destekleyeceği kaydediliyor.Avrupa Bankası, 5 milyon avro ile 300 milyon avro arasında, 6 ile 16 yıl vadeli uygun koşullu kredi veriyor.

EBRD'NİN YAPISI VE MİSYONU

AB'nin kontrolünde, 1991 yılında, eski Doğu Bloku ülkelerini piyasa ekonomisine hazırlamak ve kalkınmalarını desteklemek için kurulan 20
milyar avro sermayeli EBRD, eski Doğu Bloku ülkelerinin AB'ye tam üye oluncaya kadarki süreçlerinde çok önemli bir fonksiyona sahip oldu.
EBRD, 2004 yılında, eski Doğu Bloku ülkelerinin AB üyesi olmasıyla, faaliyet alanları ile operasyon bölgesinde değişikliğe gitme
hazırlıklarına başladı.

Yılda ortalama olarak dağıttığı 4 milyar avro kredi tutarıyla dünyanın en büyük yatırım bankaları arasında yer alan EBRD, kaynaklarının yüzde 70'ini özel sektöre, yüzde 30'unu da kamu sektörü projelerine kullandırıyor.EBRD'yi diğer finansman kuruluşlarından ayıran en önemli özellik, risk alması ve bölgesel kalkındırmaya önem vermesi olarak gösteriliyor. Banka, bütün projelere ise ticari bankaların mantığıyla yaklaşıyor ve fizibilitesi olmayan projeleri desteklemiyor.

AA