kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Prim affında süre uzatımı

Yeni Haber
SSK ve Bağ-Kur'a olan prim borçlarının, anaparanın ödenmesi koşuluyla faizin büyük bölümünden vazgeçilerek yeniden yapılandırılması uygulamasında sona eren başvuru süresinin uzatılması gündeme geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yurttaşlardan gelen yoğun istek üzerine prim borçlarının yeniden yapılandırılması uygulamasında başvuru süresinin uzatılması için siyasi partilerle görüşme yapacağını açıkladı.

Çelik, başvuru süresinin 20 gün uzatılması, ödeler için de ayrıca 20 günlük bir süre tanınmasını düşündüklerini bildirdi.

BAŞVURU SÜRESİNİN 40 GÜN UZATILMASI İÇİN SİYASİ PARTİLERLE GÖRÜŞME YAPILACAK

SSK ve Bağ-Kur'a olan prim borçlarının, anaparasının ödenmesi koşuluyla faizinin büyük bölümünden vazgeçilerek yeniden yapılandırılması uygulamasında sona eren başvuru süresinin uzatılması gündeme geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yurttaşlardan gelen yoğun istek üzerine, başvuru süresinin 20 gün, ödeme süresinin de 20 gün olmak üzere toplam 40 gün uzatılması için siyasi partilerle görüşme yapacağını bildirdi. Çelik, bu kez, ödemelerin peşin yapılması koşuluyla, borçların ceza ve faizin yüzde 80'inin silinmesinin öngörüldüğünü açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeniden yapılandırma uygulamasının sonuçlarını açıkladı. Yeniden yapılandırmanın Mayıs ayında başladığını hatırlatan Çelik, yapılandırmayla 26 milyar YTL borcun kapsama alındığını belirtti.

BORÇLARIN YÜZDE 43.1'İ YAPILANDIRILDI

Çelik, "378 bin 1 işverene ait 6.6 milyar YTL, 776 bin 865 Bağ-Kur sigortalısına ait 11.7 milyar YTL, 6 bin 966 isteğe bağlı sigortalıya ait 6.1 YTL, 6 bin 479 topluluk sigortasına ait 32.6 milyar YTL olmak üzere toplam 1 milyon 168 bin 341 işveren ve sigortalının 18 milyar 383 milyon YTL tutarındaki borcu yeniden yapılandırıldı" diye konuştu.

1.9 milyar YTL'nin de tahsil edildiğini vurgulayan Çelik, yapılandırma sonunda SGK'ya 11 milyar 187 YTL'nin ödenmesinin taahhüt edildiğini söyledi. 28 Ağustos'a kadar 5 milyar 350 trilyonun tahsil edileceğine dikkat çeken Çelik, 1 milyar 883 milyon YTL'nin 12 taksitle, 3 milyar 954 milyon YTL'nin de 24 taksitle alınacağını ifade etti.

CEZA VE FAİZİN YÜZDE 80'İ SİLİNECEK

Yeniden yapılandırmaya vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğinin altını çizen Çelik, bir çok sivil toplum kuruluşundan da sürenin uzatılması talebinin geldiğini kaydetti. Yeniden yapılandırma kapsamında tanınan sürede yapılandırılamayan 8 milyar YTL alacak kaldığını dile getiren Çelik, yeniden yapılandırma süresinin 20 gün başvuru süresi, 20 gün de ödeme olmak üzere 40 gün uzatılması için siyasi partilerle görüşeceğini bildirdi.

Uzlaşma olması halinde tarım kesiminin beklediği 20 günlük ek sürenin yasal düzenleme ile uzatılacağının dile getiren Çelik, yeni yapılandırma ile peşin ödeme ve borçlarının yüzde 80'nin silinmesinin planlandığını kaydetti. Süre uzatımının bütün kesimleri kapsayacağının altını dile getiren Çelik, yoğunluk yaşanması nedeniyle başvuruların son güne bırakılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

SGK'NIN SAĞLIK GİDERİ 12.5 MİLYAR'A YÜKSELDİ

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun giderleri hakkında da bilgi veren Çelik, 2008 yılının ilk altı ayında toplam sağlık giderinin 12 milyar 526 milyon YTL olduğunu kaydetti. Çelik, bunun 8.8 milyar YTL'sinin ilaç, 10.2 milyar YTL'sinin de tedavi masraflarından oluştuğunu söyledi.

Eczacılarla imzalanan protokolde eczacıların bütün taleplerini değerlendirdiklerine dikkat çeken Çelik, eczacıların iskontoları ile ciddi düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Çelik, "Bu kapsamda 150 milyon YTL'lik yükü eczacılardan aldık. Kamu kurum iskontalarında ise üçte bir düşüş elde edildi. Görüşmeler sonrasında eczacıların kasalarına net 250 milyon YTL'lik girdi sağlandı" dedi.

Dün eczacılarla yaptıkları görüşmelerde eczacıların kamu kurum iskontalarının tümden kaldırılmasını istediklerini ifade eden Çelik, işverenlerin şu an itibarıyla üçte birlik yaklaşımı söz konusu olduğunu kaydetti.

Toplantının ardından basının sorularını yanıtlayan Çelik, süre uzatımı ile ilgili yasa maddesinin çok seri çıkacağını dile getirdi. Çelik, bu süre içinde bankalarla değerlendirmeyi yeniden ele alacaklarını, çeşitlendirilmesinde bir mahsur görmediklerini kaydetti.

"GEÇ KALANLARIN YÜZDE 5 ZARARI OLACAK"

Bir gazetecinin yapılandırmada hedefler tutturuldu mu sorusu üzerine Bakan Çelik, "Hedeflerimizi geçtik. Biz 15-16 milyar YTL civarında bir değerlendirme yapıyorduk. Bugüne kadar yapılandırmaların çok çok üzerinde bir yapılandırma oldu. Tarım sektöründen çok yoğun talepler oldu. Bunun için 20 günlük süre çok önemli" dedi. Uzatmayla ilgili esneklik yapmadıklarını belirten Çelik, yeni bir yasa ile süre uzatımının gerçekleşeceğini söyledi. Yasanın çıkması halinde prim borçlularının yüzde 5'lik fark olacağını dile getiren Çelik, geç kalanlar cezalandırma olacağını kaydetti.

KEY ödemeleri ile ilgili bir şikayet geldi mi sorusu üzerine Çelik, SGK'da KEY ödemelerine ilişkin bir birim oluşturulduğunu, orada da bir sıkıntı yaşanmayacağını vurguladı. Eczacılarla ilgili soru üzerine Çelik, eczacılarla ilgili çok sağlıklı adımları atıldığını, eczacıların bugün sonuç bildireceklerini dile getirdi.

(ANKA)