kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Enflasyona karşı topyekûn savaş

Mahmut SANCAK-Tarık YILMAZ EKONOMİ
Petrol ve gıda fiyatlarındaki yükseliş gelişmiş ülkelerde bile enflasyona karşı savaş baltalarının çıkarılmasına neden oldu... Japonya'da buluşan G8 ülkeleri enflasyona karşı birlikte hareket etme kararı alırken birçok ülke faiz artırımı hazırlığında..
Yakın zamana kadar mortgage ile başlayan ve dünyayı saran finansal piyasalardaki kriz durulmaya başlarken sıra geri plana atılan enflasyona geldi. Kuraklık, petrol fiyatlarının 140 dolarlara ulaşması üzerine başta gelişmiş ülkelerin merkez bankaları olmak üzere birçok ülke harekete geçti. Enflasyona karşı yürütülen savaşta son durum değerlendirmesi Japonya'nın Osaka kentinde yapılıyor. Dün toplanan G-8 ülkeleri ABD, Japonya, Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada'dan maliye bakanlarının yanı sıra Avustralya, Brezilya, Çin, Güney Kore, Güney Afrika ve Taylan'dan maliye bakanları ve diğer yetkililer ile IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Dünya Bankası Başkanı Zoellick katılıyor.

'UYANIK OLMALIYIZ'
Görüşmelerde enflasyon masaya yatırıldı ve birlikte hareket etme kararı alındı. Bakanlar enflasyon tehdidiyle büyümenin nasıl sağlanacağını ve faiz silahının ne zaman çekileceğini de tartışıyor. Japonya Maliye Bakanı Fukushiro Nukaga, ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ile görüştükten sonra gazetecilere, Japonya'nın, artan petrol ve gıda fiyatlarını durdurmak için ABD ile birlikte çalıştığını söyledi. "Birçok risk unsuru nedeniyle çalışmalarımızda yakın işbirliği yapmaya ihtiyacımız var'' dedi. Nukaga, "ABD ekonomisi konusunda da uyanık olmayı sürdürmeliyiz'' diye konuştu. Japon Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa küresel enflasyon riskinin giderek arttığını belirtti. Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde de petrol fiyatları konusunda yukarı yönlü baskıları azaltmak için petrol rezervlerine ilişkin daha fazla bilgi sağlamak amacıyla ülkelerin birlikte çalışması çağrısında bulundu.