kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Erdoğan Bayraktar

'Müteahhitler zorda, farkları ödeyeceğiz'

TOKİ Başkanı Bayraktar, "Fiyat farkı kararnamesi Başbakan Erdoğan'ın talimatı. Müteahhitler bu konuda yüzde 100 haklı. Demir-çelik fiyatları çok arttı. Kamudan iş alanlara bu fark mutlaka ödenecek" dedi..
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, "fiyat farkı kararnamesinin'' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı olduğunu belirterek, "Müteahhitler bu konuda yüzde 100 haklıdır, yerden göğe kadar haklıdır'' dedi. Bayraktar, son aylarda demir ve akaryakıt fiyatlarındaki yükselmeler nedeniyle inşaat girdilerinde meydana gelen artışın telafisine yönelik fiyat farkı kararnamesi çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. İnşaat demiri ve inşaat demir mamulleri fiyatlarında yüzde 100'e yakın bir artış yaşandığını anımsatan Bayraktar, bunun kamudan iş alan müteahhitleri zor durumda bıraktığını söyledi. Bayraktar, müteahhitlere bu farkın mutlaka verilmesi gerektiğini kaydetti. Hükümetin bu konuda ciddi bir iradesi bulunduğunu belirten Bayraktar, "Bu farkı inşallah en kısa sürede müteahhitlerimize vereceğiz, müteahhitlerimizi rahatlatacağız'' dedi. İnşaat girdilerine yönelik endeks hazırlandığına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti: ''İnşaatlarda harcanan malzeme ve işçilikler için ayrı bir sepet yapılacak. İnşaata mahsus bir sepet yapılacak. ÜFE (üretici fiyatları endeksi) var, endeks var. Biz zaten ÜFE'yi veriyoruz. Ama yetmiyor o. Çünkü normal ÜFE'yi biz ne veriyoruz? Aylık yüzde 3, yüzde 2,5 veriyoruz. Halbuki ne oldu? 3 ayda demir yüzde 100 arttı. Onun için o aradaki farkı vermek lazım. Enflasyon bir ülkede yüzde 8-10 civarında seyrederken, eğer inşaat malzeme ve işçiliklerine yüzde 50 zam geliyorsa bunları ayrıca değerlendirmek lazım. Yani oradaki ÜFE sepetine domates de, buzdolabı da konuluyor. Halbuki inşaatta buzdolabı kullanmıyoruz. Demir, çimento, boya, işçilik kullanıyoruz.'' Bayraktar, bu nedenle inşaatın endeksinin, havuzunun ayrı yapılması yönünde bir görüş bulunduğunu belirterek, ''Bu ne kadar doğru tartışılır. Enflasyonu tetikler, tetiklemez tartışılır'' diye konuştu.

EREN: HAFTA BAŞI İŞ BİTECEK
Müteahhitlerin fiyat farkından oluşan sorunlarının aşılması için mutlaka yasal bir düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, bu çerçevede çıkarılacak kararname için çalışmaların yapıldığını söyledi. Bayraktar, "Fiyat farkı kararnamesi Başbakan'ın talimatıdır. Müteahhitler bu konuda yüzde 100, yerden göğe kadar haklıdır. Yasal düzenleme çerçevesinde bu fark müteahhitlere verilecek'' diye konuştu. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de "fiyat farkı kararnamesinin'' bir an önce çıkması gerektiğine dikkati çekerek, "Bu hafta başı itibariyle bu meselenin bitiyor olduğunu bekliyorduk'' dedi.