kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

'Laik Cephe' başlangıcı mı?

Siyaset kulislerinde, özellikle de İstanbul eksenli siyaset merkezlerinde son birkaç yıldır en çok tartışılan şey; adı tam konmasa da ortada bir "laik cephe" nin olmaması. Daha açık ifadeyle iktidar karşısında, güçlü bir siyasi alternatif yaratılamaması.
Özellikle laik kesimin bir siyasi partiye kanalize olmadığını düşünenlerin bu kaygısı, yeni bir siyasi parti arayışının da asıl nedeni.
Onlara göre ne CHP, ne MHP, ne de diğer ufak partiler "laik kesimi" yeterince temsil edemiyor. Daha önemlisi başta asker olmak üzere, üniversiteler ve sivil toplum örgütleriyle siyasilerin ilişkileri de iyi değil. Ayrıca laik kesimlere en yoğun desteği veren medya grubu ve iş dünyasının tepe örgütleriyle de ilişkiler limoni.
Bir anlamda dağınık, birbirini sevmeyen bir "laik cephe" den ve bu laik kesimi temsil edecek bir organizatör eksikliğinden söz ediliyor.
İşte Ankara'da, eski Washington Büyükelçisi ve Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkanı Faruk Loğoğlu'nun evindeki yemek, tam da bu tartışmaların yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleşti. Toplumsal tabanı güçlü iktidar partisinin, kapatılmayla karşı karşıya olması da, katılımcıların isimleriyle birlikte düşünülünce yemeğe ilişkin soru işaretleri oluştu.
"Acaba laik kesimde yeni bir koalisyonun temelleri mi atılıyor?"
Yemeğe katılan isimlerin belli kesimleri temsil ediyor olması, bu soruyu daha da anlamlı kılıyor. Baksanıza yemekli toplantıda kimler var...
Eski cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer ve eşi, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ve eşi, siyaset dünyasından Hikmet Çetin, İsmet Paşa'nın kızı Özden Toker, Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras, eski Hacettepe Üniversitesi Rektörü Tunçalp Özgen ve dışişlerinden gelen Faruk Loğoğlu ...
Sadece askerin olmadığı Ankara'daki bu yemek, İstanbul tarafından yeni bir girişimin başlangıcı olarak değerlendiriliyor.
Yemeğe ilişkin ayrıntıları Hikmet Çetin'e sorduk.
"Toplumda yeni bir açılım beklentisi var. Sizinle daha önce de konuştuk. Buna yüzde yüz katılıyorum. Ama bizim yemeğimiz böyle bir yemek değildi. Loğoğlu benim danışmanımdı. Eski Cumhurbaşkanını yemeğe çağıracağını söyledi. Ben de 'Başka kim gelecek?' diye hiç sormadım. Samimi söylüyorum, diğerleriyle evde karşılaştım."
Peki, sadece spor mu konuştunuz?
"Evet, ağırlıkla spor konuştuk ama son gelişmeler de ister istemez sohbetin konusu oldu. Sadece bu kadar..."
Yemeğe katılanlar böyle söylese de siyaset kulislerinde konuşulan bu değil. Siyaset kulislerinin beklentilerinin, gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceğini zaman gösterecek.