kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Faizi, 40 milyar YTL'lik borç ödemesi zıplattı!

RAHİM AK
Hazine'nin temmuz ve ağustosta toplam 40.2 milyar YTL'lik borç geri ödemesi artan enflasyon ortamında faizin ateşini yükseltiyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Faizi, 40 milyar YTL'lik borç ödemesi zıplattı!
Enflasyonun çift haneli rakama dayanmasının ardından her hafta ortalama bir puan yükselerek yüzde 23'ü bulan bono faizinin altında Hazine'nin temmuz ve ağustos aylarında yapacak olduğu 40.2 milyar YTL'lik borç geri ödemesi (itfa) yatıyor. Uzmanlar, özellikle 16 Temmuz ve 13 Ağustos tarihlerinde yüklü itfalara dikkat çekiyor. Hazine 16 Temmuz'da 14.4 milyar YTL, 13 Ağustos'ta da 14.2 milyar YTL'lik ödeme yapacak. Ancak yükselen enflasyon ve faiz ortamında Hazine'nin bu borçlanmalarında sorun yaşanabileceği korkusu faizlerdeki yükselişin temel nedeni olarak gösteriliyor.

SUÇLU, DÖVİZ ALAN TÜRK
Uzmanlara göre sorunun kaynağı Merkez Bankası'nın faiz artırımdan sonra yabancıların gecelik faizden yararlanmak için sisteme soktuğu dövizin Merkez Bankası değil vatandaş tarafından alınmasıyla Türk Lirası likiditenin çekilmiş olması. Nitekim gerçek kişilerin elinde bulunan döviz miktarı 60 milyar 20 milyon dolara ulaşmış durumda. Şirketlerin elindeki döviz ise 45 milyar 650 milyon dolara çıktı. Toplamda Türkler bankalarda 114.6 milyar dolar döviz tutmaya başladı. Global enflasyon endişesinin yanı sıra AKP'nin kapatma davası ve iç siyasi gelişmeler nedeniyle dolar 1.35 YTL'ye fırlayınca korkan Türk vatandaşları o günden sonra sürekli dolar alıp bankaya koydu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerine göre Türk vatandaşlarının bankalardaki döviz hesapları son 1.5 ayda 8.2 milyar dolar, son iki ayda ise 9.6 milyar dolar artarak rekor kırdı. Vatandaşın döviz alımı piyasadaki YTL'nin çekilmesine neden oldu. Bunun yanında kamu bankaları dahil bankaların bir yılda verdiği kredi miktarı yüzde 35 artarken toplanan mevduat ancak yüzde 22 arttı.

YABANCI BONODAN KAÇIYOR
Bu gelişme sonucu dövizin düşmesine rağmen bono ve mevduat faizleri yükselmeye devam ediyor. Dün gösterge olan 13 Ocak 2010 vadeli Hazine kağıdının faizi yüzde 22'yi aşarken daha uzun vadeli kağıtların faizi yüzde 23.40'ı buldu. Mevduat faiz oranı yüzde 21'e oturdu. Yabancıların nisan başından bu yana yaklaşık 3.2 milyar YTL'lik bono satarak ellerindeki bono miktarını 37 milyar YTL'den 33.7 milyar YTL'ye indirmesi de bu trendde etkili oldu. Yabancı yatırımcılar bono yatırımlarını azaltırken risksiz olan gecelik repoda park etmiş bulunuyor.