kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

IMF'siz günler de çok zorlu geçecek

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
İLİŞKİLİ HABERLER
IMF'siz günler de çok zorlu geçecek
11 Mayıs 2005 tarihinden bu yana IMF ile sürdürülmekte olan Stand- By Düzenlemesi önceki gün sonuçlandırıldı. Washington'a gönderilen son Niyet Mektubu ise IMF'siz günlerin de bir hayli zorlu geçeceğini gösterdi. 2009-2011 döneminde kamu harcamalarına tavan getiren mali kural devreye girecek. Personel ve enerji reformu tamamlanacak. Vergi denetimi sıkılaştırılacak. Sağlık harcamaları kontrol altına alınacak. Türkiye ekonomisinin önümüzdeki yol haritası ise şöyle çizildi:

* MALİ KURAL: Borç stokunu azaltmaya, harcamaları kontrol altına almaya, fiyat istikrarını sağlamaya, sürdürülebilir büyümeye odaklı "mali kural" açıklanacak. Bu kapsamda Orta Vadeli Mali Plan uygulanacak.

* HARCAMALARA TAVAN: Bu yıl istihdam piyasası reformları ile bazı öncelikli yatırım projeleri için yapılacak harcamalar GSYİH'nın yüzde 0,5'ini (5 milyar YTL) aşmayacak.

* % 3.5 FAİZ DIŞI FAZLA: Maliye politikası, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesinin desteklenmesi ve cari denge üzerindeki baskıların hafifletilmesine odaklanacak. 2008'de GSMH'nin en az yüzde 3,5'i (34 milyar YTL) oranında faiz dışı fazla elde edilecek.

* ORTAK BEYANNAME: Sigorta primleri ve vergiler için birleştirilmiş form uygulaması yıl sonuna kadar başlatılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, Ankara-İstanbul-İzmir'de Büyük İşverenler Ofisi kuracak.

* KAMUDA İSTİHDAM REFORMU: Personel Reformu hayata geçecek. Benzer işe farklı ücret ödenmeyecek.