kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hava oldukça soğuk olduğu için Deniz Süpürgesi’nin kısa çalışması seyredilemedi. Çocuklar ellerinde eldivenlerle gölün kıyısındaki çöpleri temizlemeye çalıştı.

Van Gölü'nü kurtarma operasyonu

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
Hızla kirlenen ve böyle giderse15 yıl sonra yaşayan tek balık türü olan İnci Kefali'nin yok olacağı belirtilen Van Gölü'nü kurtarmak için Deniz Temiz Derneği-TURMEPA harekete geçti..
Van Gölü kirleniyor. Hem de büyük bir hızla. Öyle ki Van Vakfı ve Deniz Temiz Derneği TURMEPA'nın yaptığı incelemeler, bu şekilde kirletilmeye devam edilirse, Van Gölü'nde yüzmenin, yetişen tek balık türü olan inci kefalinin yaşamasının mümkün olmadığını gösteriyor. Yani Türkiye'nin denizlerinin yanı sıra en büyük gölü hatta Vanlıların 'deniz'i de alarm veriyor. İşte bu yüzden Van'dayız. Yaklaşık 200 kişi. TURMEPA'nın Onursal Başkanı Rahmi Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Erol Yücel ve TURMEPA'nın yönetim kurulunda yer alan Aldo Kaslowski, Vera Bulgurlu ve şu günlerde gündemin ilk sırasında yer alan tersane sahipleri ve eşleri de Van'da. Olması gerekip de olmayan önemli bir isim Çevre Bakanı Veysel Eroğlu. TURMEPA, Çevre Bakanı'ndan istediği desteği pek bulamıyor. Ama tabii aynı zamanda Vanlı da olan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in TURMEPA'da özel bir yeri var. Zaten Van Gölü'nü temizlemek için başlatılan kampanyaya bizzat destek vermek için Çelik de Van'a geldi.

YAPI KREDİ DESTEĞİYLE EĞİTİM
Eşref Cerrahoğlu, Hüseyin Çelik'in kapıları ardına kadar açtığını büyük bir memnuniyetle anlatıyor. 'Okullara gidip eğitim vermek dünyanın en zor işi. Bakan Çelik, bizim projemize inanıp, özel bir protokol yapılmasına imkan vermeseydi bu işi başarmamız, müfredata girmemiz söz konusu bile olamazdı' diyor. Şimdi TURMEPA, aldığı bu özel izinle ve Yapı Kredi Bankası'nın sponsorluk desteğiyle Türkiye'de kıyı şeritlerindeki 16 bin 588 okuldaki 6 milyon 600 bin öğrenciye ve 300 bin öğretmene ulaşarak eğitimler vermeye başladı. Proje iki yılını doldurdu ve 1.6 milyon öğrenciye ve 105 bin öğretmene ulaşıldı.