kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yeni yıldız Suriye olacak... Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen, bu senenin ihracat yıldızının Suriye olacağını söyledi.

Mısır, çimento ihracatını kesti pazarı bize kaldı!

MELTEM ERSOY
Mısır, pirincin yanı sıra çimento ihracatını da yasakladı. Irak pazarında güç kaybeden Türk çimentocular, "Allah yüzümüze güldü, 9 milyon tonluk ihracat pazarı bize kaldı" diye konuştu..
İç piyasadaki fiyat artışlarını durdurmak için pirince ihracat yasağı koyarak Türkiye ve tüm dünyada fiyat artışı yaşanmasına neden olan ülkeler arasında gösterilen Mısır, aynı gerekçeyle çimento ihracatına da yasak getirdi. 1 Ekim'e kadar sürecek olan yasak, Türk çimentoculara umut oldu. Başta Akdeniz havzasındaki ülkeler olmak üzere ortak ihracat pazarlarına göz diken Türk çimentocular, 2007 yılında Türkiye'nin en çok çimento ihracatı yaptığı ülke olan Irak'tan ise umudunu kesti.

IRAK BİZE MAL SATACAK
Irak pazarının artık Türkler için eskisi kadar cazip olmadığını söyleyen Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen, "Hem oradaki talep eskisi gibi canlı değil, hem de uluslararası firmalar Irak ya da çevresindeki fabrikalarını devreye aldılar" diye konuştu. Göçmen, bu şartlar oluşurken Mısır'dan ihracat yasağı haberinin geldiğini belirterek, "Bir anlamda Allah yüzümüze güldü. Mısır'ın 9 milyon tonluk ihracat pazarlarında oluşan boşluk bizim için fırsata dönüştü" değerlendirmesinde bulundu. Göçmen, bu pazarlar arasında yer alan Suriye'nin senenin yıldızı olacağı düşüncesini dile getirdi. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı ve aynı zamanda Set Çimento Başkanı Adnan İğnebekçili de, Mısır'ın ihracat anlamında Türkiye'nin en büyük rakiplerinden biri olduğuna dikkat çekerek, Mısır'ın pazarlara yakınlık ve enerji maliyetinin düşüklüğü avantajlarıyla Türk ihracatçılarını zorladığını kaydetti. İğnebekçili, Mısır'ın çimento ihracatına önce birtakım ek vergiler koyduğunu, ardından yasak kararının geldiğini anlatarak, bunun Türk çimentoculara bir avantaj sağlayacağını, ancak bunun geçici bir uygulama olması dolayısıyla etkisinin en fazla sene sonuna kadar süreceğini söyledi. İğnebekçili, Rusya pazarının önemine de işaret ederek, "Şu an ihracatta Irak'ı Rusya takip ediyor. Rusya, bu sene sonunda birincilik koltuğuna oturabilir. Irak da ise durum tam tersine dönebilir. Yani, orada devreye giren fabrikalardan Türkiye'ye satış dönemi başlayabilir" dedi.
Haberin fotoğrafları