kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Lorenzo Giorgianni

Yeni dönemde ya prodüktör ya film eleştirmeni olacağız

Giorgianni, Türkiye ile ilişkilerinin 'ihtiyati stand-by' veya 'program sonrası izleme' şeklinde sürebileceğini belirterek sinema sektöründen örnek verdi..
Uluslararası Para Fonu IMF'nin Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, Türkiye'de ortaya çıkan siyasal belirsizliğin, yatırımcıların güveninin korunması için disiplinli politikalar ve reformların devamını gerektirdiğini söyledi. AK Parti hakkındaki kapatma davasının Türk ekonomisine etkisine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Giorgianni, "Biz siyasi gelişmeler ve hukuki süreçler konusunda yorum yapmıyoruz. Siyasi belirsizlik, gelecek dönemde yatırımcı güveninin sağlanması için disiplinli politikalar ve reformların devamını gerektiriyor'' dedi.

TÜRK EKONOMİSİ DAHA GÜÇLÜ
Türkiye'nin, dün sona eren üç yıllık IMF destekli programına ilişkin bilgi veren Giorgianni, Türk ekonomisinin şimdi programa başladığından daha güçlü bir durumda olduğunu ve alınan önlemler sayesinde büyümenin arttığını, enflasyonun azaldığını ve doğrudan yabancı yatırımların girişinin yoğunlaştığını belirterek, son yıllardaki ortalama büyümenin, "Türkiye Cumhuriyeti'nin yakın tarihindeki en yüksek rakama'' ulaştığını anlattı. Giorgianni bu ortamda, mali disiplinin ve yapısal reformların önemli olduğunu belirtti. Giorgianni, Stand-By düzenlemesinin sona ermesinin ardından Türkiye ve IMF arasındaki ilişkilerin hangi formatta sürebileceğine ilişkin bir soru üzerine, Türk hükümetinin halen seçenekler üzerinde dikkatle çalıştığını ve tercihini IMF'ye henüz bildirmediğini kaydetti. Giorgianni, mevcut seçenekler olarak IMF fon desteğinin öngörülmediği bir "ihtiyati Stand-By'' düzenlemesiyle, program sonrası izleme mekanizması saydı. Bu iki seçeneği tanımlamak için film sanayii ile örnek veren Giorgianni, ihtiyati Stand-By'da hükümetin rolünü, rejisörlüğe ve metin yazarlığına, IMF'nin rolünü de prodüktörlüğe benzetti. Giorgianni, program sonrası izleme seçeneğinde ise, IMF'nin rolünün "film eleştirmenliğine'' eşdeğer olduğunu anlattı. IMF'nin bundan sonraki ilişkinin formatı konusunda Türkiye ile angaje olmak istediğini kaydeden Giorgianni, "ancak günün sonunda asıl önemli olan makro ekonomik disiplinin sürmesi ve ekonomik başarıya ulaşması, IMF olsun veya olmasın'' dedi.

TÜRKİYE ZATEN MEZUN OLDU
Giorgianni, güvenilirliğin çok çalışma ve iyi politikalarla kazanılabildiğine işaret ederek bunların uygulanması durumunda Türkiye'nin, IMF programı olmadan da yoluna devam edebileceğini vurguladı. Giorgianni, "inanılırlık çok çalışmayla ve iyi politikalarla kazanılır. Eğer bunlar olursa, Türkiye bir IMF programı olmadan da yoluna devam edebilir'' dedi. "Eğer hükümet iyi politikalara devam ederse, yatırımcılar para ve yatırım akıtarak bunu ödüllendirir" diyen Giorgianni, Türkiye'nin sona ermekte olan IMF programının, zaten IMF'nin katılımından "mezun olma'' esasına göre tasarlandığını anlattı.
Haberin fotoğrafları