kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Edi Snaidero

'Yatırımı düşünürüz ama, Türkiye'deki sanayi ile rekabet zor'

METİN SEVER
İtalyan mutfak devi Snaidero'nun sahibi Edi Snaidero, Türk sanayisiyle rekabetin zor olduğunu söyledi..
İtalyan hazır mutfak devi Snaidero Group dünyanın 14 ülkesinde faaliyet gösteriyor. Türkiye'de bu ülkelerden birisi. Türkiye'de hazır mutfak sektörünün önemli isimlerinden birisi olan Snaidero; 15 yıldır Türkiye'de. Dünyada cirosu 1 milyar euro olan Snaidero Group'un Türkiye cirosu ise 10 milyon dolar. Sadece 2007 yılında Türkiye'de 2000 adet hazır mutfak satan Snaidero'nun sahibi Edi Snaidero ile 16-22 Nisan tarihinde İtalya'nın Milano kentinde açılan dünyanın en büyük mutfak fuarı Eurocucina 2008'deki standında görüştük.

* Türkiye'de son beş yılda yaşanan ekonomik gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye ciddi gelişme kaydeden bir ülke. Özellikle son beş yıldaki büyüme oranına bakıldığında Türkiye ile karşılaştırılacak ülkeler Çin ve Hindistan. Bu nedenle Türkiye'yi önemsiyoruz. Bunda da koalisyonlar yerine tek parti iktidarının bulunmasının önemli rol oynadığını düşünüyorum.

* Şimdi bir yanda derinliği henüz ortaya çıkmamış olsa da küresel kriz var, hem de Türkiye'de kapatma davası. Bu durum Türkiye'yi nasıl etkiler? Demokrasilerde hiçbir parti politik sebeplerle kapatılamaz, kapatılmamalı. Biz de seçimlerden yeni çıktık. Aşırı sol partiler Meclis dışında kaldı. Bana göre kapama bu. Ama zaman zaman ihmal ettiğimiz bir şey var. O da ülkelerin kendi iç dinamikleri. Bu iç dinamiklere bağlı olarak gelişen olayları yalnız demokrasi gözlüğünden baktığımız zaman anlamakta zorlanıyoruz. Bu nedenle, bu süreçlere dışarıdan müdahale edilmesi konusunda tereddütlerim var.

* Türkiye'ye yaptırım düşünüyor musunuz? Snaidero dışında başka bir markamız üzerinden İstikbal Grubu'yla işbirliğimiz var. Tasarım ağırlıklı bu markanın üretiminin ise sadece İtalya'da olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü duvarlara kadar sinen bir birikim oldu. Başka markalarla Türkiye'de üretimi düşünüyoruz ama yatırım düşündüğümüz ülkelerin sanayi seviyesinin düşük olması gerekiyor. Türkiye'de tam tersi bir durum var ve rekabet etmemiz çok zor.