kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

En pahalı benzine vergi zammı

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
2010 kültür başkenti kapsamında benzine 1.5 kuruş zam açıklayan hükümet bütçedeki harcama artışını akaryakıtla finanse etmek istiyor * Hükümet, vergi gelirlerinin yüzde 15'ini sağladığı akaryakıttan alınan 'maktu' Özel Tüketim Vergisi'ni artırmayı düşünüyor ..
İLİŞKİLİ HABERLER
En pahalı benzine vergi zammı
2008-2011 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Mali Plan için hazırlıklarını sürdüren hükümet, bütçe harcamalarında ortaya çıkan sürpriz artışları karşılamak ve vergi gelirlerindeki aşınmayı gidermek için yeni bir önlem almaya hazırlanıyor. Buna göre, akaryakıt ürünleri üzerinden alınan "maktu" Özel Tüketim Vergisi'nin artırılması gündemde. Bunun anlamı benzine, mazota, tüp gaza zam gelmesi demek. Dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye'de hükümetin İstanbul'un 2010 kültür başkenti projesi kapsamında litrede 1.5 Yeni Kuruş zam yapılacağının açıklamasının ardından şimdi de ÖTV zammı gündemde. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın, gerek kur gerekse ham petrolün maliyetindeki şok yükselişten kaynaklandığını kaydeden teknisyenler, "Akaryakıt ürünleri üzerinden alınan ÖTV oransal değil. Örneğin, benzin fiyatları arttıkça tahsil edilen vergi geliri artmıyor. Çünkü sabit miktarda vergi alınıyor. Maktu vergide yapılacak enflasyon düzeltmesi ile vergi tabanı genişleyecek, aynı anda KDV gelirleri de artacak" dediler. Öte yandan, 2008'deki yüzde 4'lük enflasyon hedefinin fiilen ortadan kalkması, yıl sonunda enflasyonun yüzde 9'un üstünde kalacağının görülmesi nedeniyle de gerek akaryakıtta gerekse elektrikte fiyat ayarlamalarının daha esnek biçimde yapılabildiği belirtildi.

BENZİN FİYATINDA REKOR KIRDIK
Uluslararası karşılaştırmalara imkan vermesi bakımından dolar bazında benzin fiyatları analiz edildiğinde, Türk tüketicisinin dünyanın en pahalı yakıtını kullandığı görülüyor. 1 litre benzine Türkiye'de 3.44 YTL öderken bize en yakın fiyatı 3.02 YTL ile İngilizler, 3 YTL ile Avusturalyalılar izliyor. Almanya'da benzinin litre fiyatı 2.92 YTL, Fransa'da 2.71 YTL.