kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım

'Torba'dan kamu yatırımları için kaynak paketi çıktı

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Hükümet kamu yatırımlarına kaynak için torba yasa hazırladı. Yasayla özelleştirilen limanlardan sağlanan gelir TCDD ve Karayolları'na gidecek..
Hükümet kamu yatırımlarını artırmak için bütçeyi by pass ederek ek kaynak yaratmayı kararlaştırdı. Dün akşam TBMM'ye sunulan "Torba Yasa" niteliğindeki tasarı ile karayolu, demiryolu, sulama, baraj, eğitim projelerine dönük özel finansman araçları bulundu. Tasarının önemli bölümleri şöyle:

* ALTYAPIYA EKSTRA ÖDENEK:
TCDD limanlarının özelleştirilmesinden elde edilen ve halen Hazine hesaplarındaki 293 milyon YTL kara ve demiryolu yatırımlarında kullanılacak. Ayrıca yasa yürürlüğe girdikten sonra TCDD'ye ait limanların özelleştirme gelirlerin yüzde 60'ı Karayolları'na, kalanı TCDD'ye aktarılacak.

* KARAYOLU VE DSİ ARSA SATACAK:
Hazineye ait olmakla birlikte Karayolları ile DSİ'ye tahsis edilen veya bu kuruluşlarca kullanan arazilerin satışından sağlanacak gelirler, bu kuruluşların bütçelerine yatırım ödeneği olarak yazılacak. Otoyol, devlet il yolu ve etrafındaki alanlar Karayolları Genel Müdürlüğü'nce kiralanabilecek.

* DEMİRYOLLARI TAŞINMAZLARI İHALE EDİLECEK:
TCDD, ihtiyaç fazlası taşınmazlarını ihale ile satabilecek. Satış geliri TCDD'ye bırakılacak.

* DHMİ'YE YETKİ DEVRİ:
Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Hazine mali statüsündeki alanlarda, gelir getirici tesislerin özel sektöre tahsisi ve buradan temin edilecek gelirlerin kullanımında yetkili olacak.