kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kemeri 7 milyar YTL gevşeteceğiz

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Orta Vadeli Plan'da büyüme yüzde 4.5, GSYİH 975 milyar YTL tahmin edildi. Buna göre faiz dışı fazlanın yüzde 4.2'den yüzde 3.5'e çekilmesi hükümete 7 milyar YTL'lik harcama imkânı yaratacak..
Hükümet, Orta Vadeli Mali Plan (2009-2011 dönemi) çalışmalarında son aşamaya geldi. Ekonomi yönetiminin önceki hafta sonu açıkladığı ancak detaylı olmadığı için ekonomistleri tatmin etmeyen orta vadeli mali çerçevenin alt detayları netleşmeye başlıyor. Bürokratların ay sonunda netleştirmesi beklenen Orta Vadeli Program'da (OVP) gayrı safi yurt içi hasılanın (GSYİH) 2008 için 975 milyar YTL olması bekleniyor. Bu hesaba göre hükümet, faiz dışı fazlayı yüzde 4.2'den yüzde 3.5'e düşürerek 7 milyar YTL'lik ek bir harcama fırsatı doğuruyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 'ya hesap bilmiyorlar, ya dayak yememişler' diyerek eleştirdiği rakamlar netleştikçe hesap da ortaya çıkmaya başladı. Ekonomi yetkililerinden edinilen bilgiye göre ay sonunda açıklanması beklenen OVP'de GSYH 975 milyar YTL olarak tahmin ediliyor. Programda bu yıl için tahmin edilen yüzde 5.5'lik büyüme oranı ise yüzde 4.5'e çekiliyor. GSYH deflatörü ise yüzde 10-11 aralığında hesaplanıyor. Oysa daha önceki programda GSMH deflatörü bu yıl için yüzde 5 açıklanmıştı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı Orta Vadeli Mali Çerçeve'de (OVMÇ) GSYH'nin 900 milyar YTL olarak baz alındığını kaydeden üst düzey bir yetkili, Orta Vadeli Program'da rakamların daha net olacağını ve bunun da doğal olduğunu ifade etti. Programda ayrıca Merkez Bankası'nın bu yıl yüzde 4'ten yüzde 9.3'e çektiği enflasyon tahmini de daha yüksek olduğu ancak yine tek hanede bırakıldığı belirtiliyor.

HEDEFTE ISRARA GEREK YOK
Bir ekonomi yetkilisi, enflasyon hedefinde ısrar etmenin anlamı olmadığını, bir şekilde değiştirilmesi gerektiğine işaret ederek, "Çünkü politikaları mevcut hedefe göre ortaya koyduğunuzda uygulama imkânı yok" dedi. Yapılan bu açıklamalar hesaplamaları da netleştiriyor. 2007'de GSYİH 856.4 milyar YTL olarak açıklandı. Bürokratlardan edinilen bilgiler ışığında bu yıl deflatör yüzde 11, büyüme yüzde 4.5 olursa 2008'de milli gelir 993 milyar YTL'ye çıkıyor. Daha önce açıklanan kamu faiz dışı fazlasının GSYİH'ye oranı yüzde 4.2 açıklanmıştı. Bu da FDF'nin 41.7 milyar YTL olduğuna işaret ediyor. Ancak Maliye Bakanı Unakıtan ve Bakan Şimşek geçen hafta FDF'nin yüzde 3.5'e çekileceğini açıkladı. Bu orana göre 2008'de faiz dışı fazla 34.8 milyar YTL'ye çekiliyor. Böylece 7 milyar YTL'lik bir harcama fazlası ortaya çıkıyor.
Haberin fotoğrafları