|
|
Dönerin de şifalısı varmış
Sağlıklı beslenme, bir kesim için düne kadar sadece modaydı. Ülkemizdeki bitki çeşitliliği ve sağlığa faydalarına ikna olanlar, artık otlarımızın kıymetini bilmeye başladı.
Şişli'de açılan 'Şifalı Mutfak' restoranı, görenlerin bir hayli ilgisini çekiyor. Türkiye'nin restoran dalında yemeklere konulan şifalı bitkilerle 'ilk' olma özelliği taşıyan 'Şifalı Mutfak'ta, tam 80 çeşit bitki kullanılıyor. Özellikle Mısır Çarşısı'nda yoğun olarak bulunan aktarlarda satılan bitkilerin aksine bu restoranda kullanılan şifalı bitkiler, Anadolu ile Kafkasya'dan ham halde ve bütün olarak getiriliyor. Türkiye'nin ilk şifalı bitki restoranında müşterilerin isteğine göre yemeklere, Anadolu'nun dört bir tarafından toplanan dağ bitkileri ekleniyor. Kanı temizleyen radika, vücuttaki iltihabı kurutan ebegümeci, bağışıklık sistemini güçlendiren ısırgan otu, cinsel gücü artıran roka gibi 80 çeşit bitki, özel formüllerle yemeklere konuluyor. Restoran sahibi Mikail Erdoğan, "Yemeklerimiz, ev hanımları ve besin teknisyenleri tarafından test ediliyor. İsteğe göre yemeklere şifalı bitkilerden belirli oranlarda katılıyor. Şifalı omletten şifalı dönere, şifalı çorbadan şifalı kuru fasulyeye kadar çok sayıda çeşidimiz restoranımızda bulunuyor. Bu yemeklerden bir yiyen bir daha bırakamıyor," diyor. Tavuk şinitzel, sandal kebap, orman kebabı, et döner, çorba çeşitleri, mantı, kuru fasulye gibi çok sayıda geleneksel Türk yemeği, artık 'şifalı' hale dönüştürülüp, sağlıklı bir şekilde damak zevkimize sunuluyor.
BİLGİLENDİRİCİ MÖNÜ Çeşitli yararları olan, ama hiçbir zararı bulunmayan şifalı bitkilerin hangi yemeğe ne oranda eklendiği ve hangi bitkilerin kullanıldığı işletme sahibi tarafından bir sır gibi saklanıyor. Müşterilerin isteğine göre masalara gelen yemekler hakkında ve hangi bitkinin hangi hastalığa iyi geleceğine dair bir mönü sunulduğunu da belirten Mikail Erdoğan, "İltihabı kurutan, bağışıklık sistemini güçlendiren pek çok bitki, özel formüllerle pişirilip müşterilere sunuluyor. Ispanak, semizotu, pazı, romarin ve daha birçok bitkinin bulunduğu şifalı çorba, mide ve bağırsağa yararından dolayı yoğun ilgi görüyor," şeklinde açıklıyor konuyu. Müşterilerin genelikle müdavim olduklarını ifade eden müşterilerden Zafer Gürel de, "Şifalı yemeklerden yemek için bir kez gittim. Yediğim yemek sonrası mide probleminin zamanla azaldığını fark ettim," diyor.
Ali OKTAY
|