|
|
Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma
Şanlıurfa'da bir pastane, isotlu dondurmasıyla adından söz ettiriyor. Bu acı-tatlı lezzetle komşu illeri fetheden işletme sahibi, şimdi de dondurmasını ihraç ediyor.
Şanlıurfa'da sıcak havadan bunalan vatandaşlar, Urfa ev isotuyla yapılan dondurmayla serinliyor. Acılı yemeklerdeki kullanımıyla ün yapan isot, dondurmada da kullanılıyor. Şanlıurfa'da altı yıldan beri satılan isotlu dondurma satışları çöl sıcaklarının gelmesiyle arttı. İlde günde 35 ile 40 kilo arasında isotlu dondurma tüketiliyor.
Patenti alınmış Türkiye'de kendisinin bir ilki gerçekleştirdiğini ve isotun yaşamın her alanına girdiğini söyleyen dondurma ustası Said Karakaş, "Kahramanmaraşlılar patatesli dondurma yaptı. İsotlu dondurmayı da ben yaptım," diyor. Yaptığı dondurmanın noter onaylı patentini de alan Karakaş, "Sade ve karışık dondurmalara nazaran isotlu dondurmaya talep daha çok," diyor. Urfallıların çok beğendiği isotlu dondurmayı yurtdışına pazarlamak için çalıştıklarını söyleyen Karakaş bu konudaki çalışmalarını şöyle anlatıyor: "Tadanlar vazgeçemiyor. Siparişlere yetişemediğimiz günler oluyor. Şehir dışından gelenler memleketlerine beraberinde bizim dondurmamızı götürüyorlar. Hatta Türkiye'nin diğer illerinden bile sipariş alıyoruz ve uçakla gönderiyoruz." İsotlu dondurma acı olmasına rağmen, daha fazla acı olması için üzerine ayrıca Urfa isotu da serpilebiliyor. Gaziantep'ten isotlu dondurmanın tadına bakmak için gelen Mesut ve Beyza Çolaksel çifti de bunu tercih edenlerden. "Uzun süredir zaman yaratıp isotlu dondurmanın tadına bakmak istiyorduk," diyen genç çift, dondurmayı satan Dolunay Pastanesi'ni daha sık ziyaret edeceklerini söylüyor.
Mehmet YILDIRIM
|