|
|
Tatlılarıyla baştan çıkarıyor
Başlangıçta Ortadoğu Teknik Üniversitesi mensuplarının lokali olarak açılan Casbah, zengin mönüsü, servis kalitesi ve muhteşem manzarasıyla dikkat çekiyor. Mekânda sadece barda oturup içkinin yanında bir şeyler atıştırmak isteyenler için de ayrı mönü hazırlanmış.
Eşsiz bir şehir İstanbul. Bir köşesinden baktığınızda içinde tek bir yeşillik bulunmayan çirkin binalar denizi sizi rahatsız ediyor, itiyor. Birkaç yüz metre ötede, bir başka açıdan baktığınızda ise, dünyanın en güzel kentlerini görmüş, güzelliklere doymuş birinin bile aklını başından alabilecek bir manzara karşınıza çıkıyor. Üstelik bazen öylesine doğayla iç içe mekanlarla karşılaşıyorsunuz ki, günün her saati kalabalık dev metropolde bu gibi vahaların nasıl gizlenebildiğine akıl erdiremiyorsunuz.
TERASTAN İBARET DEĞİL Etiler'den Ulus yönüne giderken, Tekfen'in yanından girip siteler arasında birkaç yüz metre ilerledikten sonra önünüzde yol bitiyor. Sağda bir sıra apartman, solda ise tek katlı bir bina görüyorsunuz. Burası, Casbah. Başlangıçta Ortadoğu Teknik Üniversitesi mensuplarının lokali olarak açılmış. Ancak bir süredir herkese hizmet veren bağımsız bir restoran. Hava koşulları elverdiği sürece müşteriler restoranın iki kat terasında ağırlanıyor. Aslında buraya ikinci kez gelişim. Daha ODTÜ lokaliyken burada bir akşam yemek yemiştim. İki yıl sonra bir dostumun davetiyle Casbah'a tekrar gitmek kısmet oldu. Kuşkusuz restoran sadece teraslardan ibaret değil. Tümüyle cam cepheli, ferah bir kapalı bölümü de var. Dolayısıyla dışarıdaki manzara keyfi restoranın kışlık kısmında da aynı düzeyde yaşanabiliyor. Garsondan, uzun süre aynı kalan mönünün geçtiğimiz günlerde yenilendiğini öğreniyorum. Hatta sadece barda oturup içkinin yanında bir şeyler atıştırmak isteyenler için de ayrı bir mönü hazırlanmış. Önce bu mönüye bir göz atıyorum; patates, maydanoz, dereotlu İspanyol omleti, birkaç çeşit salata, sandviçler, dana ve piliç şnitzel, kuzu şiş gibi seçenekler sunulmuş.
SALATA MÖNÜSÜ ZENGİN Soğuk ve sıcak başlangıçlar oldukça zengin. Zeytinyağlı tabağı "Ege Üçlüsü" başlığıyla mönüye alınmış. Tahin soslu nuar, dana carpaccio, kavun ve pesto sos ile servis edilen somonlu krep, peynir tabağı, fırın domates ve fesleğen sosla sunulan mozzarella peyniri soğuk başlangıçlar içinde dikkati çekenler. Sıcaklarda ise balık köftesi, baharatlarla sote edilmiş iri karidesler, tava kalamar, balık köftesi ve yengeç paneden oluşan deniz mahsulleri dörtlüsü, daha çok etyemezler için düşünülmüş. Son zamanlarda mönülerdeki salata çeşitlerinin ana yemeklerin sayısını geride bıraktığını görüyorum. Casbah da bu yeni akıma uymuş. Tam 14 salata sayıyorum. Makarnalar da bol seçenekli. Bu bölümde de penne arabiatta ila başlayıp deniz mahsulleriyle hazırlanmış tagliatelle ile biten tam 11 değişik makarna çeşidi yer alıyor. Ana yemeklerde ise biberiyeli kuzu incik ve yoğurtlu kebap dışındakiler, ızgarada pişirildikten sonra farklı soslar ve garnitürlerle değişik isimler altında servis edilen et ve tavuk. Tatlılar ise mönünün belki de en baştan çıkarıcı bölümünü oluşturuyor. Bu bölümü, krem brüle, cheese cake, tiramisu gibi klasiklerin yanı sıra, parfeler, sufleler, çikolatalı meyve fondüler, değişik soslarla verilen dondurmalar olarak özetlemek mümkün. Biz, dört kişilik masamızda gerek başlangıçlar, gerekse ana yemekler içinden epey çeşidi aramızda paylaşarak tattık. Tahin soslu nuar, balık köftesi, deniz mahsulleri dörtlüsü başlangıçlar içinde benim en beğendiklerim oldu. Ana yemeklerde ise kuzu incik gayet başarılıydı. Izgara olarak pişirilen etlerin kalitesi iyiydi. Tatlılardan da memnun kaldık. Şarap mönüsünde en hoşuma giden ayrıntı, pek çok restoranda olduğu gibi bir ya da iki büyük firmanın şaraplarıyla yetinilmeyip, birçok üreticinin ürünlerinden seçim yapılmış olmasıydı.
DENİZ ERBİL
|