|
|
|
|
Uskumru dolması en kral meze seçildi
Efe Rakı'nın düzenlediği meze yarışmasına binden fazla tarif gönderildi. Birincilik emekli aşçı Hüner Seren Denizman'ın oldu.
Türkiye'nin ilk özel rakısı Efe Rakı'nın düzenlediği En Kral Meze Yarışması'nın büyük ödülünü 'uskumru dolması' kazandı. 2 bin 500 dolarlık büyük ödül, binden fazla tarif arasından seçilen en kral mezeciye verildi. Aşçılar Derneği üyelerinden köşe yazarlarına kadar Türkiye'nin önde gelen lezzet ustalarının katılımıyla düzenlenen bir törende 'uskumru dolması' ile Türkiye'nin en kral mezecisi olan Hüner Seren Denizman'a ödülü takdim edildi. En kral mezeciye 2 bin 500 dolar değerinde bir altın tabak sunuldu. Mezeler, rakının vazgeçilmezi... Kimi, yöresine göre değişiklik gösterse de 'akşamcı'nın masası Türkiye'yi buluşturur gibidir; her yöreye özgü bir tat yer alır. Bu tatların nesilden nesile aktarılması ise ayrı bir önem taşır. Unutulmaya yüz tutmuş meze tariflerini günümüz sofralarına yeniden kazandırmayı hedefleyen En Kral Meze Yarışması'na gönderilen tarifler, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı tek özel aşçılık okulu Mutfak Sanatları Atölyesi tarafından toplanarak tasnif edilmiş. Tarifler Türkiye'nin önemli lezzet ustalarının jüri üyeliğinde değerlendirmeye alınmış. Jürinin seçtiği 'En Kral Meze'nin sahibi emekli aşçı-ev hanımı Hüner Seren Denizman ödülünü Elda İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın elinden aldı.
'MEZELERİ KAPTIRMAYALIM' Yarışmanın rakı kültürünün baş aktörü olan mezeleri hatırlatmak için düzenlendiğini belirten Ekrem Demirtaş sözlerini şu şekilde sürdürüyor: "Rakı bizim milli içkimiz. Biz, güzel rakıyı en güzel şekliyle tüketicilerimize ulaştırdığımız gibi unutulmaya yüz tutan rakı kültürünü canlandırdık. Yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olarak, rakı kültürünü yaşatmayı kendimize görev edindik. Efe'nin en yakın dostlarını 'mezeleri' hatırlatmak için Türkiye'nin ilk ve tek meze yarışması En Kral Meze'yi düzenledik. Baklavayı kaptırdığımız gibi mezeleri de kaptırmayalım istedik." Birincinin yanı sıra dört kişiye altın, sekiz kişiye gümüş ve 16 kişiye bronz tabak ödülü verildi. İlk 10'a giren mezeler de şöyle sıralandı: Uskumru dolması, Çerkez usulü balık, tavuk kokoreç, Gavurali salatası, balık kavurma, Antep fıstıklı peynir, ahtapot yahnisi, hibeş, muhamara ve havuç mücveri. Duyurulduğu ilk günden itibaren yoğun ilgi gören yarışmaya Türkiye'nin her bölgesinden tarif geldiği belirtiliyor. Başkanlığını Mutfak Sanatları Atölyesi'nden Osman Serim'in yürüttüğü jüride Türkiye'nin önde gelen lezzet üstatları yer aldı. Yarışmaya gönderilen binden fazla tarifin yüzde 35'i İstanbul'dan. İzmir, Adana ve Gaziantep'ten de çok sayıda katılım olmuş. Katılanların yaş ortalaması ise 35; tarif gönderenlerin yüzde 65'i kadın. Yarışmaya aşçıların yanı sıra yüksek mimar, tiyatrocu, emekli öğretmen, sigortacı gibi pek çok farklı meslek grubundan da tarif gönderenlerin olduğu ifade ediliyor. Üstelik çok çeşitli şekillerde... Kimi tarif yemeninin içine sarılarak gönderilmiş, kimine mâniler eklenmiş. Bazı tariflerin fotoğrafları ve bir rapor da yarışma adresine teslim edilmiş. Türkiye'nin zenginliğini gösteren bu tariflerin neler olduğunu merak edenlere müjdemiz var; hepsi bir kitap haline getirilerek kısa bir süre sonra piyasaya sunulacak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|