kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
70'lerin pop kültür ve nostaljisi
70'lerin pop kültür ve nostaljisi


Tasarımlarıyla her zaman ses getiren mimar Mahmut Anlar, Beyoğlu'ndaki otel projesiyle bir kez daha dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Anlar "Önemli olan mekanın nefes alması" diyor.

Onu yıllardır tanırım, hep aynı enerji, aynı heyecan.. Her ne kadar "Artık duruldum" dese de ona hiç inanmıyorum, Mahmut Anlar gittikçe daha coşkulu, daha meraklı, daha araştırmacı olarak mimari kariyerini tırmandırıyor. En son projesi bir otel, İstanbul'da ve de Beyoğlu'nda. Anlar için burası çok önemli çünkü ilk otel projesi. nn Marmara Pera'da gördüğüm kadarı ile sadece iç mimari tasarımı yapmamış aynı zamanda tüm yaşam konseptlerini de tasarlamışsın. Otelin kimliğini kurgulamak mimari projenin bir parçası mı? Tüm projelerimde olduğu gibi mekanın yaşaması ve ürünün adını en baştan koymak çok önemli. Burada ne satılacak, diye kendime sorarım. Bu otelde yaşam tarzı ve eğlence satıyorlar, klasik otel anlayışının çok dışında. Restoran, sanat galerisi, sinema salonu, tasarım mağazası, kitapçı hepsi kendi konusunda başarılı olmuş bir gruba verilecek, mekanlar arasında ayrım olmayacak. Otele girdikten sonra, hiçbir kapıdan geçmeksizin pastaneden kafeye, bir merdivenle sanat galerisine inilebilecek. Sanatla iç içe bir konsept otel yaptık, dizayn otel değil. Hiçbir tasarım kaygımız yok. Buraya hem yurtiçinden hem yurtdışından gelmesini amaçladığımız insan kitlesinin adını koyduk. Herkese açık bir otel, lüksü maddede değil, manada arayan insanlar istiyoruz belki de. Yani lüks kavramı artık o kadar enteresan bir hale geldi ki tasvir edemiyorsunuz.

* Nedir lüks?
15 sene önce jakuzi lükstü ama artık değil. Gerek tüketimde, gerek tasarımda veya ilişkilerimizde öyle bir doyum noktasına geldik ki artık hiçbir şey bizi tatmin etmiyor. Biz de olması gerekene dönelim dedik. Tünel ve Tepebaşı bölgesi, uzun senelerdir Beyoğlu'nda özlenen ortamı yarattı. Beyoğlu İstanbul'un Soho'su haline geldi. Aynı mantalitede insanlar bir araya geldi ve birbiri ardına daha buralı yerler oluşmaya başladı. Son 2 senedir, ciddi anlamda bir sinerji sözkonusu ve gitgide artacak. Otelin konseptini yaratırken, 30'lu 40'lı yılların rafineliğini (Şapkasız çay içilmeye gidilmeyen Beyoğlu), kirli halini (Mor ışıkları, neonları ve otrişleriyle kitsch Beyoğlu) ve son 20 senenin pırıl pırıl
gençliğini bir araya getirdik. Bu otel önce Etap olarak açıldı, sonra Mercure Otel oldu şimdi The Marmara. 3 kere dekorasyonu değişti. Eski dekorasyonun çizgilerini birleştirerek bir sentez oluşturduk burada, Beyoğlu gibi kozmopolit oldu.

* Lobide görüyorsun, şu anda oturduğumuz koltukların hepsi ayrı bir döneme ait.
Evet, bu sini 60-70'lerde Anadolu'nun çok bilinen bir objesi. O dönemdeki dairesel formlara, biz de kendimizden bir şey katmışız, özellikle kullandım. Beyoğlu'nun 2. kelimesi sinerji, bunu otelde de yakalamak istedik. Otelin kafesi, bir klasik olmuş adeta. Cafe Marmara snob değil, her kesim ve kültürden insanı orada görebilirsiniz. Sevilen bir mekanın ikincisini yaratmak kolay olmadığından, konsepti buraya aktarırken kafenin klasikleşmiş bambu sandalyelerini kullandık (Tıpkı Cumhuriyet gazinosunda olduğu gibi)...

* Bazı otellere girersin, lobi boştur. Lobi şimdi restoranın içinde ve iç içe olması hakikaten her yeri yaşatacak.
Sınır koymadık ve açıkçası mevcut mimariyle fazla oynamadık. Çünkü dizayn otellere gittiğimiz zaman, hangi şehirde olduğumuzu anlamıyoruz. Tokyo'da da, New York'ta da aynı otel. Buraya ise "Ne zaman kapanmıştı ki" hissini vermek istedik. Bu nedenle oldukça nostalji kokan fakat mimari zenginliği abartılmamış bir otel yapmaya çalıştık.

* Tasarladığın mekanlar, insanların kaynaşmasını sağlamak istercesine genelde birbirine açık oluyor, Anjelique, Buz gibi.. Bunu özellikle mi yapıyorsun?
Dizayn ettiğim mekana aşık olmak yerine içinde insan görmek isterim. Amacımız insana ulaşmak ise bazı sınırları kaldırmak gerekir. Önemli olan mekandaki nefes ve enerji.

* Oteli "Özellikle tasarımsal anlamda süslemedim" dedin. Bu, odalarda dikkati çekiyor.
Odaların boyutları belliydi, dışına taşamıyoruz. Biz de tasarımı ön plana çıkartmaktansa, klasik otel odasında olması gerekenleri öne çıkardık. Yatak, gardırop, banyo, tuvalet, okuma ve yazışma koltuğu. Sadece bir aydınlatma var. Ferahlık ve huzur hissini veren Beyoğlu dokulu malzemeler kullandık.

* İstanbul'daki restoran ve eğlence mekanlarının yarısından çoğu senin tasarımın sanırım ama hep mekanlar ön plana çıkıyor. Geri planda mı kalmak istiyorsun?
Bilinçli olarak yapmıyorum. Çok severek yaptığım bir işim, çok renkli bir hayatım var. Tabii ki eksikliklerim var ama sevgi ve duygu anlamında çok tatminkar bir insanım. Hiçbir zaman en yükseklerde olma kaygım yok. Doğru, belli bir kültüre ve standarta oturan her çizginin arkasındayım. Mesela Wanna'da neden bir bir ejderha origamisi ile insanları salona aldım? Origami Uzakdoğu'da kağıt katlama sanatı. Oradaki asıl amaç, insanların girişten bara doğru sürekliliğini vurgulamak. Origami dıştan başlıyor, camı deliyor, içe giriyor. Aynı şekilde, içteki ışıklar da dışa çıkıyor.

* Modayı sevmiyorsun, moda olmayan mekanlar yapıyorsun. Ama o mekanların modası geçmiyor.
Başlarda bir süre dergileri, ağabeylerimin yaptıklarını takip ettim. Ama son 5-6 senedir olması gereken çizgiyi koyuyorum. Bir bakıyorsunuz pavyonda kitsch bir deneme yapıyorum, arkasından minimal bir restoran (Vogue), sonra da pat diye Buzada geliyor. Önemli olan, doğru çizgiyi ortaya koymak, moda olan çizgiyi değil.

* 70'lerde olsaydın, o disko atmosferini yansıtırdın bence. Belki de Aslan burcu orada kendini ortaya çıkarıyor; şaşaa, disko, gece hayatı. Ama gece hayatının çok fazla içinde değilsin.
Eskiden çok içindeydim ama artık o kadar değil. Gecenin ruhunu anlamayan insan bu işi yapamıyor.

* Yanlış hatırlamıyorsam İstanbul'da ciddi köklü bir geçmişiniz var.
Büyük dedem, o dönemin en düzgün gazinolarına sahipti. Taksim'deki Kristal gazinosu, Dolmabahçe'deki Küçükçiftlik parkı (Zeki Müren'in ilk sahneye çıktığı yer), Casablanca gazinosu, Sarayburnu'nda bir balık lokantası. Diğer dedem de, eski karikatüristlerden. Bana çizgi anlamında ilk yol gösterenlerden biri. Küçüklüğümde onunla çok zaman geçirdim. Bunların bir karışımı var.

* Eğlence hayatını iyi yorumlamanın sebebi bence bu. Bundan sonraki kişisel hedeflerin ne?
Son dönemde, benimle birlikte popüler mimarlık diye bir şey yaratıldı. Yani mekanların işlemesi/ işlememesi bile neredeyse bana malolmaya başladı. Eskiden mimar bir mekanı yapar, çok güzel ama işletemediler derlerdi. Şimdi neredeyse "Onun yaptığı yer hep işler, çok kazanır" ya da "Bu sefer de yapamadı, beceremedi" gibi her türlü artı/eksi şeyleri de bünyeme aldım. Bu çizgi devam edecek ama dönemsel olarak aynı tarzda mekanlar yaratmaktan sıkılıyorum, bir süre ara vereceğim. Hayatım sonuna kadar renkli geçecek.
DİZAYN ettiğim mekana aşık olmak yerine içinde insan görmek isterim. Amacımız insana ulaşmak ise bazı sınırları kaldırmak gerekir

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Artık eskisi gibi değiliz bu film bizi değiştirdi
 Jumbo jet A380 şubatta uçacak
 Kraliyet sistemiyle bale öğretiyorlar
 Pırıltılı, şıkır şıkır, metalik 2005
 Geçmiş Unutulmuyor
 Dubai sanki zaman tüneli
 Hayatta hep bir adım önde olmayı seviyor
 Uykunuz sizi ele veriyor
 Gül'ün uçağı eski teknoloji
 Sörfçü, şair, filozof, tasarımcı
 Karadeniz'de filizlenen "FIRTINALI" bir öykü
 Yeni nesil çok sıkı!
 Böyledir guletlerin aşkı
 Denizdeki pehlivan tefrikası
 Camdan uçak geliyor
 Bir kültür ve dinler mozaiği DİYARBAKIR
 'Romantik hırsız'ın kitabı yazıldı
 Hollywood'un uçakları
 İç hatlara düzenleme geliyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
Başbakan'a Airbus 319 pahalı geldi
Uzun bir süredir...
FİKRET AYDEMİR
Güzel Şeyler Oluyor
Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı'nda...
YASEMİN TAŞKIN
Gözler Türkiye Üzerinde
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne...
STELYO BERBERAKİS
AB Başkentinden
Küçük bir başkent olan Brüksel AB üyesi...
TURGAY NOYAN
Hamburg Hanseboot Fuarı ve...
100 yıl yaşamak tesadüf değil
100 yıl yaşamak tesadüf değil
1952 yılında kurulan "Yüz Yıl Yaşamak İsteyenler Cemiyeti" üyelerine...
Kalbinizi egzersizle koruyun
Kalbinizi egzersizle koruyun
Yaşlılarda kalp ve damar hastalıkları sıklıkla görülüyor. Fiziksel...
En çok saçlarımı taramayı özledim
Altı ay önce buluşmuştuk Houston'da. Saçları dökülmüştü, midesinden...
Gelenekçiyim, turşumu hala kendim kuruyorum
Bu yılki açıkhava konserlerinde en fazla izleyici toplayan Candan...
Sokak bilgesi saksafoncu
Yaşayan saksafon efsanelerinden Charles Lloyd, bütün dünyada büyük yankı...
Gizemli avukat şöhreti ikinci baharında yakaladı
Uzanların TMSF tarafından satılan milyarlık şarapları ile Sikorsky...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.