kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kalbinizi egzersizle koruyun
Kalbinizi egzersizle koruyun
Şişmanlar daha büyük risk altında

Kalbinizi egzersizle koruyun


Yaşlılarda kalp ve damar hastalıkları sıklıkla görülüyor. Fiziksel aktivite yetersizliği, vitamin eksikliği, sigara gibi çeşitli etkenlerin yol açtığı kalp ve damar rahatsızlıklarının önüne geçmek mümkün.

Çoğu kimsede yaşlanma kalp kaslarına yetersiz kan gitmesi ve kalp kasının zayıf düşmesi sonucu başlar. Kalp hastalıkları her yaşta tehlikelidir. Ancak yaşamın ikinci yarısında özellikle tehlike yaratır. Önceki yıllar; yağdan zengin beslenmenin koroner damarlar ve kalp kası hasarı için en büyük risk faktörü olduğu düşüncesi yaygındı. Ancak son yıllarda araştırmalar kalp ve damar yaşlanmasına daha açıklık getirdi. Bugün damar hastalıklarının bir uygarlık sorunu olduğu ve ana risk faktörü olan bedensel aktivite yetersizliği yanı sıra
* Hormon bozukluğu
* Vitamin yetersizliği
* Hipertansiyon
* Sigara
* Yağ metabolizması bozuklukları
* İleri yaş (60'tan büyük)
* Diyabet
* Şişmanlık
* Kalıtım gibi diğer birçok faktörün de kalp ve damarların yaşlanmasında etmen olduğu anlaşılmıştır.

1. Bedensel Aktivite Yetersizliği
Hareketsizlik; hipertansiyon, kalp krizi ve inme için bir risk faktörüdür. Aşırıya kaçmayan, ölçülü egzersizlerin kalp krizi riskini düşürdüğüne değin çok sayıda bilimsel araştırma var. Kalbe yararlı aktiviteler arasında hızlı yürüyüş, bisiklete binme, yüzme, ip atlama ya da koşu özellikle önerilebilir. Egzersiz ideal vücut ağırlığınızı sağlar. İyi kolesterolü (HDL) artırır. Kan basıncını düşürür. Kalbi güçlendirir. Koroner atardamar hastalığı riskini azaltır.

2. Kalp ve Damarlara Etkili Hormonlar
Kalp-damar sağlığında egzersiz, yeterli uyku, doğru beslenme, gündelik düşük doz aspirin gibi önlemler kuşkusuz yararlıdır. Ancak damar sisteminin yaşlanmasında hormonların rolü yadsınamaz. Çok sayıda bilimsel araştırma hormon replasman (yerine koyma) tedavisinin pozitif etkilerini ortaya koymuştur. Östrojen hormonu deri yoluyla kullanılırsa sistolik ve diastolik kan basıncını düşürür. Ağız yoluyla alınan sentetik östrojenler ise tansiyon yükselmesine neden olur. Testosteron da (jel ya da enjeksiyon şeklinde) damarları genişleterek kan basıncını düşürücü etki yapar. Tansiyonu yüksek erkeklerde kan testosteron düzeyi düşüktür. Ayrıca testosteron kalp hücrelerinde yaşamsal önemi olan protein yapımını uyarır. Yeterli testosteronla beslenen kalp, bol oksijen alır, güçlü ve dayanıklıdır.

DHEA hormonu da stres hormonlarına karşıt etki göstererek ve damarları genişleterek tansiyonu düşürür. Melatonin de tansiyon düşürücü hormon grubu içerisindedir. Yüksek tansiyonlu kimselerde çok düşük melatonin düzeyleri saptanır. Büyüme hormonu böbrek fonksiyonunu iyileştirir. Kanlanması iyi olmayan atropik (hacim ve ağırlığı azalmış) böbrekler kan basıncının yükselmesine neden olur. Büyüme hormonu replasmanı burada yarar sağlar. Çünkü kandaki somatomedin C (büyüme hormonu etkisiyle karaciğerde yapılan madde) miktarı ne kadar azsa, kan basıncı da o derece yüksektir. Ayrıca büyüme hormonu kalp kasını da güçlendirir, kalp kasılmaları optimum olur ve daha çok kan damarlara pompalanır.

KOLESTEROLE DİKKAT
3. Vitamin Eksikliği

Vitamin eksikliğinin kalp enfarktüsü, inme (felç) ve damar tıkanmasında rolü olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Çok sayıda araştırma, vitamin E yetersizliği ile kalp-damar hastalıklarının oluşumu arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Vitamin C, vitamin E'nin etkisini artırır ve iyi kolesterolü (HDL) yükseltir. B-kompleks vitaminlerinde B12 (kobalamin), B6 (pridoksin) ve B9 (folik asit) kanda homosistein düzeyini normale döndürür. Homosestein düzeyinin yüksekliğinde atardamar iç yüzeyinde bozulmalar olmakta ve plak oluşumu kolaylaşmaktadır. Bir protein metabolizma ürünü olan homosistein oluşumu yaşlanmayla birlikte artmaktadır. Normal değer 5-15 mikromoldür. B3 vitamini (niasin ya da nikotinik asit) lipoprotein (a)'yı düşüren tek ilaçtır. Östrojen hariç, hiçbir ilaç Lipoprotein (a)'yı düşürmez. LP (a) kalp-damar hastalıklarının yüzde 30 kadarından birinci derecede sorumludur. Ayrıca B3 vitamini LDL'yi, trigliseridleri düşürmede; HDL'yi artırmakta belirgin bir etkiye sahiptir.

4. Yağ Metabolizması Bozuklukları

Yağ metabolizması bozuklukları damar yaşlanmasının en önemli nedenlerinden biridir. Kolesterol, lipidlerin (yağların) bir üyesidir. Kandaki yağlar fazla olursa damar duvarlarına yerleşerek plak oluşumu riski artar. Kolesterol ve diğer yağlar kanda erimezler, proteinlere bağlanarak taşınırlar. Yağ protein bileşimine lipoprotein denir. Kötü kolesterol düşük yoğunluklu lipoproteindir (low density lipoprotein=LDL). Yüksek yoğunluklu lipoprotein (high density lipoprotein= HDL) iyi huylu kolesteroldür. HDL fazla kolesterolü damar dışına, karaciğere taşır. Böylece kolesterol vücuttan elimine edilir.

Total kolesterolün 240 miligram üzerinde olması yüksektir ve damar yaşlanmasına yol açar. İdeali 200 miligramın altında olmasıdır. Total kolesterolün HDL'ye oranı da önemlidir. Bu oran ne kadar düşükse o kadar iyidir. İdeal olan 4,5'un altında olup, LDL düzeyinin de 130 miligram/dl altında olması gerekir. VLDL (very low density lipoprotein) çok düşük yoğunluklu lipoprotein olup, özellikle zararlıdır. VLDL 30 miligram/dl altında olmalıdır. HDL'nin 60 miligram/dl üstünde olması kalp ve damarlar için koruyucudur. 40 miligram/ dl altındaki HDL değerleri ise kalp ve damarlar için risk faktörüdür. Trigliserit değerinin de 200 miligram üzerinde olması arterlerin çabuk yaşlanmasına ve damar duvarlarında plak oluşmasına neden olmaktadır.
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 100 yıl yaşamak tesadüf değil
 Haydi Kızlar Okula! kampanyası hız kesmiyor
 Avrupa Birliği'ne şarap yudumlayarak giriyoruz
 Sonu gelmeyen savaş
 Işık vadeden doktor
 Ünlüler bu küçük aleti çok seviyor
 Sağlığa giden yol çinkodan geçiyor
 Göğüs estetiğinde bir ilk
 Eklem ağrılarından kurtulun
 Erkekler de 'liposuction'la biçimli vücuda kavuşuyor
 Az yiyerek ömrünüzü uzatmak elinizde
 Göğüs kanseri ilacı prostata umut oldu
 Bir hastalığın çaresi diğerine davetiye çıkarıyor
 Erkeklerin iktidar savaşı
 Düzenli yapılan spor ve doğru beslenme önlüyor
 Doğal reçeteler ilaç gibi geliyor
 Obez çocuklar tehdit altında
 Vitamin alırken iki kere düşünün
 Sporda buluşuyorlar
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
En çok saçlarımı taramayı özledim
En çok saçlarımı taramayı özledim
Altı ay önce buluşmuştuk Houston'da. Saçları dökülmüştü, midesinden...
Gelenekçiyim, turşumu hala kendim kuruyorum
Gelenekçiyim, turşumu hala kendim kuruyorum
Bu yılki açıkhava konserlerinde en fazla izleyici toplayan Candan...
Sokak bilgesi saksafoncu
Yaşayan saksafon efsanelerinden Charles Lloyd, bütün dünyada büyük...
Gizemli avukat şöhreti ikinci baharında yakaladı
Uzanların TMSF tarafından satılan milyarlık şarapları ile Sikorsky...
Güllaç her kapıyı açar mı?
Ramazan bir gelenekler bütünüdür. En azından yaşadığımız topraklarda. Güllaç...
Küçük şişedeki doyulmaz lezzet
Beş on yıl öncesine kadar balzamik sirkeyi İtalya sınırları dışında bilenlerin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.