Güzel Şeyler Oluyor
Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı'nda başlayan "Hoş geldin Türkiye" Festivali Sezen Aksu konseriyle başladı
Ağlayan şehir Brüksel'de güzel şeyler oluyor. Türkiye'nin AB kaderini belirleyecek 17 Aralık tarihi yaklaşırken Brüksel, Türk kültürüne boğuldu. Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı'nın başlattığı "Hoş Geldin Türkiye" Festivali kapsamında kültür ve sanatın bütün dalları Brüksel'e taşındı. Sergiler, tiyatrolar, edebiyat akşamları, dinletiler, sinema gösterimleri ve Sezen Aksu ile başlayan konserler serisinde Kardeş Türküler de Brüksel'e renk verdi. Festivalde, Kardeş Türküler adıyla tanınan Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu'nu izlerken 1999 yılı aralık ayı Helsinkisi aklıma düştü.
Türkiye'ye AB adaylık statüsü verilen zirve öncesi dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in bakanlığı Kardeş Türküler'i el altından piyasaya sürdü. Türkiye'nin kültür mozaiğini 'göstermek' için AB'li yetkililere Kardeş Türküler albümleri hediye edildi. Oysa aynı günlerin Türkiyesi'nde Kardeş Türküler 'görmezlik'ten geliniyordu. Aradan geçen beş yılda Türkiye değişti, Kardeş Türküler gelişti. Şimdi gururla Kardeş Türküleri sunuyoruz Avrupalılar'a. Kardeş Türküler sahnede Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Gürcüce, Süryanice ve Çingenece türküler söylerken büyükelçiler, başkonsoloslar ve diğer devlet erkanı alkış tutuyor. Kardeş Türküler, "Geçmişi unutmamak, ama geleceği de gölgelememek adına" halkların kardeşliğini türkülerle dile getirdiler.
Hani bazı gençlerin uğruna ayılıp bayıldıkları şarkıcılar, türkücüler vardır. Benim de çok sevdiğim bir grupla yeniden ve bir kez daha Brüksel'de buluştum. Onları 7 defa canlı dinledim. En az 77 defa daha zevkle dinlemeye hazırım. Bana bu heyecanı yaşattığınız ve Anadolu'nun zenginliğini bir kez daha anımsattığınız için teşekkürler sevgili Kardeş Türküler...
TÜRKİYE'NİN BEYAZ PERDESİ Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı'nın yanı sıra Brüksel Film Müzesi de "1949'dan günümüze Türk sineması" gösterileri başlatıyor. 18 Kasım'- da başlayacak 'beyaz perde' şenliklerinde iki ay boyunca 45 Türk filmi gösterilecek. Türkiye Kültür Bakanlığı, Brüksel Başkonsolosluğu, Mimar Sinan Üniversitesi ve Ankara Sinema Vakfı ile işbirliği yapan Brüksel Film Müzesi, Türkan Şoray'ı da Brüksel'de ağırlayacak. Keriman Ulusoy ve Helene Mochiri'nin hazırladıkları "Türk Sineması beklenen bir ölümün anatomisi" belgeseli ile açılışı yapılacak 'beyaz perde günleri'nde, 1949 yılından günümüze Türk sineması anlatılacak.
Yılmaz Güney ve Şerif Gören'in Yol'u, Attila Tokatlı'nın Denize İnen Sokak'ı, Atıf Yılmaz'ın Selvi Boylum Al Yazmalım'ı, Zeki Ökten'in Sürü'sü, Şerif Gören'in Derman'ı, Nesli Çölgeçen'in Züğürt Ağa'sı, Orhan Oğuz'un Her şeye Rağmen'i, Zülfü Livaneli'nin Sis'i, Ferzan Özpetek'in Harem Suare'si, Tunç Başaran'ın Uçurtmayı Vurmasınlar'ı, Femhi Yaşar'ın Camdan Kalp'i, Başar Sabuncu'nun Yolcu'su, Mustafa Balcı'nın Toprak'ı ve Türk sinemasının belli başlı eserleri Brüksel'de sinema seyircisiyle buluşacak. Ve ben her akşam Film Müzesi'nin karanlık salonunda yerimi alacağım.
|