kapat
07.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 


GÜNGÖR MENGİ
Soygun var!
Bu ülkede her gün insana "bir yaşıma daha girdim" dedirtecek şeyler oluyor. Hayat pahalı, güvensiz, ama asla sıkıcı değil. İşini kaybeden insanlara, maaş kuyruklarında eriyen emeklilere, tükenmiş esnafa, geçim sıkıntısından bunalan yığınlara derdini unutturacak, onları hayrete düşürecek, heyecana verecek...

YAVUZ DONAT
Nazar mı değdi bize, düştük bu hale neden?
Süleyman Demirel'e sorduğumuz soru şu: - Ne oldu? Neden oldu? Nasıl oldu? Suç kimde? Günah kimde? Demirel: - Soru bitti mi? Varsa, gerisini de sor. - Hayır. Bu kadar. - Öyleyse şimdi iyi dinle. Dinledik. - 21 Şubat 2001. Merkez Bankası'nda 28 milyar dolar döviz rezervi var. Halkın tasarrufu 75 milyar dolar.

ÇETİN ALTAN
III. Mustafa'nın aklına neler hiç gelmedi?
III. Mustafa, 1757-1774 yılları arasında padişahlık etti. Rus donanmasının Baltık Denizi'nden kalkarak; Kuzey Denizi kıyılarından, Manş Denizi kıyılarından, Atlas Okyanusu'nun Fransa, Portekiz, İspanya kıyılarından güneye doğru inip, Cebelitarık Boğazı'yla Akdeniz'i de geçtikten sonra, İzmir'in Çeşme Limanı'ndaki...

HINCAL ULUÇ
Spor medyasınının haysiyeti nerede?..
Türkiye tarihinin en büyük şike skandalı ile çalkanıyor.. Türk spor medyasının üzerine ölü toprağı serpilmiş, üç maymunları oynuyor ısrarla: "Görmem, duymam, söylemem!.." Skandalı ortaya atan, gazeteci yazar, Kanal D Haber Müdürü Tuncay Özkan'ın Radikal'de pazartesi günü Neşe Düzel ile yaptığı konuşmayı okudum..

İLKER SARIER
Kabadayıların bilek güreşi
Esenler'deki kavga için... "Hani Arjantin'e dönmezdik? Bu olay, sosyal patlamanın habercisidir. Arkası daha da kötü gelecektir. Artık bu zamanda bolveşik ihtilali beklemeyin!" diyenler var. Biraz "sol mürekkep" yalayanlar bu tespitteki "Leninist hastalığı"nı, "kişisel zorlamayı" ve "lumpen kültürlere olan fransızlığı"...

ZÜLFÜ LİVANELİ
Resneli Niyazi'nin yanında gezer gibi...
Malta sürgünleri adaya vardıktan sonra, yolcular arasında bulunan yaşlı adama sormuşlar. "Beyefendi, acaba burada da bir evlilik yapmayı düşünüyor musunuz?" Yaşlı adam hayretler içinde kalmış. "Nereden çıktı bu soru?" demiş. "Elbette düşünmüyorum." Demişler ki: "Osmanlı topraklarında evlendiniz.

MURAT BİRSEL
Türk dediğin Avrupa'dan korkmaz...
Avrupa Birliği bizi sevmiyor, bizim gerçeklerimizi tanımıyor, o zaman biz de onları hiç tanımayız. Hadi bakalım. Sen benim için yoksun Avrupa!" Bu Türk filmi duygusallığında milliyetçilik bize "savaş" kaybettirir. Avrupa bizi sevmesin zaten kardeşim... Kendi bilir! Ya seve seve ya öbür türlü, bizi aralarına alacaklar!

OKAY GÖNENSİN
Farkımız nedir?
Avrupa Birliği tartışmasında "evet ama"cılar, Türkiye'nin ekonomik, hukuki ve idari yapısının en ileri ilkelere göre şekillenmesine karşı direnirken "yeni kanıtlar" bulmak için didiniyorlar. Yeni kanıtlar bulmaları olanaksız, çünkü tarih ortada, yakın tarih daha da ortada. Sadece AB üyelerinin değil...

A. SAVAŞ AKAT
Enflasyon analizi
Kasım sonundan itibaren uyarmaya başladık. Hükümetin 2002 yıl sonu enflasyon hedefi ile piyasaların beklentisi arasında büyük bir uyumsuzluk görünüyordu. Hedef, tüketici enflasyonu için yüzde 35, toptan eşyada yüzde 31'di. Piyasa yüzde 50-60 enflasyonda ısrar ediyordu. Aralık ortasında sorunu açıkça anlattık.

HAŞMET BABAOĞLU
Çocuklar öğretmenimiz olsa...
ÇocukluĞu yüceltip "cici bici" fikirler üreten ve onları etrafa satanlardan olmadım hiç. O malum "mutlu çocukluk" anılarının büyük bölümünün yetişkin işi masallar olduğunu, böyle anıların kimisinin "bugünümüz kötü, bari kendimize güzel bir dün yaratalım" türünden derin arzuların sonucu olduğunu da bilirim.

ERDAL BİLALLAR
İzmir'e yazık!
İzmir'in önünü tıkayan entellere isyan eden Kemal Zorlu dün telefonla karşılaştığı zorlukları kısaca anlattı... İzmir'e ihanet edenleri, İzmir'in gelişmesinin önüne set çekmek isteyenleri sıraladı... Hepsi tahmin ettiğim isimlerdi... Kimler mi? Karşıyaka'ya yapılan çok katlı otoparkı, inşaatı bitip hizmete girdikten sonra...

METİN MÜNİR
İsmi lazım değil...
Birkaç gün önce, ismi lazım değil bir işadamı ile, ismi lazım değil bir şehrin, ismi lazım değil bir lokantasında yemek yiyordum. Yemeğin sonunda kahvelerimizi yudumlarken bana başından geçen bir olayı anlattı. İsmi lazım değil bir belediye ile iş yapıyormuş. Gel zaman git zaman, kimin belediye reisi olup...

ERDOĞAN SEVGİN
Farklı bir Kadir İnanır
Galiba "Kumsaldaki İzler"in de tiryakisi olacağız... Dizi, ilk bölümü ile 12'den vurdu. Gerilimli sahneleri, öyküsü, tempolu anlatımı, oyuncu kadrosu ile antene ilk çıktığı gün seyirciyi avucuna aldı. Şu ekranda Kadir İnanır'ı defalarca izledim. "Kumsaldaki İzler"de çok farklı bir Kadir İnanır vardı.

MEHMET TEZKAN
İstanbul Ankara'da temsil edilmiyor..
İstanbul'un şu andaki en büyük sorunu ne biliyor musunuz?.. İstanbul, Ankara'da temsil edilmiyor.. 10 milyonluk kentin kendine özgü sorunları var.. 10 milyonluk kent, içinde 10 kent barındırıyor.. Yaşantıları, kültürleri, davranış biçimleri, sorunları, beklentileri birbirine benzemeyen 10 ayrı kent..

HALİT ÇAPIN
Kapı görevlisi
Günümüzde herkesin sıkıntısı kendisine.. Kimsenin kimseyle ilgilendiği pek yok.. Bazıları için sorun AB'ye girip giremememiz.. Bazıları için Irak.. Ermeni katakullileri.. Bazıları için domates biber patlıcan hikayeleri.. Yafu bu ülkede bizi Avrupa Birliği'ne alacaklarına inananlara çok şaşkınlıklar içinde bakıyorum.. Almazlar arkadaş, almazlar..

REFİK DURBAŞ
Herkes sihirbaz olacak...
Çocukluğunda kim sihirbaz olmak istemezdi? Hangimizin düşlerini hamur haline gelen bir kalem, kaybolan gazoz kapağı, iskambil kâğıtlarıyla yapılan çeşitli oyunlar süslememişti? Çünkü, o zamanlar apartmanlar bu kadar hayatımızı kuşatmamıştı. Evler, bahçe içinde en fazla iki katlıydı, aralarında da arsalar...

EMRE AKÖZ
Aziz Yıldırım
Bir Fenerbahçeli olarak bir süredir Aziz Yıldırım hakkında yazmak istiyordum. Ancak futbol dünyasının içinde olmayan bir kişi olarak bunu erteliyordum. Çünkü söyleyeceklerim yanlış anlaşılabilirdi. Şimdi başkanlığı kazandığı için bizim başkan hakkındaki düşüncelerimi rahatça ifade edebilirim.

HAYRULLAH MAHMUD
Tamam sahip
Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in CNN Türk'te, Mehmet Ali Birand'a söylediği "Kamplaşıyoruz. Bu çok tehlikeli. Geleceğimiz zarar görüyor. Bazı adımlar atmıştık, şimdi geri dönüyoruz" sözleri bağlamında birkaç satır... Acaba, Cem'in bahsettiği gibi, bir imparatorluk kaybetme psikozu içinde, herkesi kendimize düşman...

METİN GÖKALP
Bakacak pazara...
Su kaldırır tarafı olmaz tek ayaklı maçların... Sergileyeceğin sadece bir 90 dakika... Lider olmuşsun, 3. Lig takımı olmuşsun hiç farketmiyor. Uğruna mücadele verdiğinin adı "Kupa" olunca, lig liderliği, düşme tehlikesi yaşıyor olması konusunda kurgulanan sistemler allak bullak olmuyor!

CÜNEYT E. KORYÜREK
Neden olmasın
Dünyayı sadece kendi bilgi, kapasite ve kabiliyetlerimizle ölçtüğümüz sürece bir yerlere varmamızın imkânsız olduğunu yavaş da olsa anlıyoruz. Ancak bilgi, deneyim, yaratıcılık ve beklenti düzeylerimizi yukarı çekip, büyük düşünme fikrine alıştığımızda gelişmiş toplumlarla aynı ligde oynayabileceğimizi kavramış gibiyiz.

SANLI SARIALİOĞLU
Derbi provası
Beşiktaş istediğini almasını biliyor. Tamam, iyi oynamadılar; ama işi bitirdiler ve şu anda finalistler. O zaman bize düşen, "Aferin" demek. Beşiktaş için lig, kupa farketmiyor; aynı ciddiyet, aynı istek, aynı hırs. Derbi öncesinde bile kendilerini koruma, sakınma düşüncesinde olmamaları alkışa değer.


<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır