kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Arap Birliği zirvesi başladı

AJANSLAR
Giriş Saati : 30.03.2009 15:23
Güncelleme : 30.03.2009 22:12
Yeni Haber
Arap Birliği Zirvesi, hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) tutuklama kararı bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir'in katılımıyla Katar'ın başkenti Doha'da başladı...
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Arap liderlerinden, UCM'nin kararını reddetmelerini istedi.

Esad konuşmasında, Araplarla İsrailliler arasındaki barışa, İsrail'in gönlü olmadan ulaşılamayacağını ifade etti.

İsrail'e, 1967'de işgal ettiği Arap topraklarından çekilmesi karşılığında normal ilişkiler kurulmasının teklif edildiği 2002 Arap girişimine atfen Esad, "İsrail, Doha zirvesini değil, girişimi öldürdü" diye konuştu.

AFP'nin bir kopyasını ele geçirdiği Arap Dışişleri Bakanları tarafından ele alınan bir karar tasarısında da, Beşir'e destek veren Arap liderlerinin UCM'nin kararını iptal etmesi konusunda hemfikir oldukları belirtildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un katıldığı zirvede, Mısır, Cezayir, Irak, Fas ve Umman devlet başkanları bulunmuyor.

SUDAN LİDERİ BEŞİR, BM GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ ELEŞTİRDİ

Katar'ın başkenti Doha'da yapılan Arap Birliği zirvesine katılan Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir, BM Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) hakkında tutuklama kararı çıkartmasına rağmen zirveye katılan Beşir burada yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyi'ni, UCM'den Sudan'ın sorunlu Darfur bölgesindeki savaş suçlarıyla ilgili soruşturma başlatmasını istediği için eleştirdi ve Konseyi "demokratik olmayan bir kuruluş" olarak nitelendirdi.

Beşir, UCM'nin 4 Martta hakkında çıkarttığı tutuklama kararını da reddetti.

"İSRAİL'İN POLİTİKALARI ÇILGINLIK"

Katar'daki Arap Zirvesi'nde konuşan Amr Musa, İsrail'in politikalarının "Çılgınlık" olduğunu söyledi.

İsrail ordusunun Aralık ayı sonunda Gazze Şeridi'nde başlattığı saldırıların "Küstahça ve pervasız" olduğunu söyleyen Musa, "Sivilleri kasıtlı olarak hedef alması, İsrail askeri ideolojisinin çıldırmaya ne kadar yakın olduğunun bir örneğidir" dedi.

Arap Birliği Genel Sekreteri, İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'nde 27 Aralık'ta başlayan ve 22 gün süren saldırılar sırasında işledikleri savaş suçlarından sorumlu tutulmaları gerektiğini ifade etti.

BAN Kİ MOON: "YARDIMA İHTİYACI OLAN İNSANLARA YARDIM ETMELİYİZ"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (BMGS) Ban Ki Moon Katar'da düzenlenen Arap Birliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada birlik çağrısında bulunarak, BM'nin temel prensiplerini hatırlattı. Katar'da 21'incisi düzenlenen Arap Birliği Zirvesi'ne katılan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama kararı aldığı Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir ile ilk kez yüz yüze geldi.

Kendisi hakkında verilen tutuklama kararının ardından Sudan'da bulunan yardım kuruluşlarını sınırdışı eden sudan Devlet Başkanı Beşir ile BMGS Moon arasında kişisel bir diyalog olup olmadığı kaydedilmedi.

Ban Ki Moon, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir konusundaki bölünmeler konusuna dikkat çekerek, "Gerginlikleri aşmak için beraberce çalışmalıyız. Yardım çalışmaları politize edilmemelidir. Yardıma ihtiyacı olan insanlara siyasal ayrım gözetmeksizin yardım etmeliyiz.

Aynı zamanda barış ve adalet Birleşmiş Milletler'in temel ilkeleridir. Her ikisinin de gerçekleşmesi için çalışmalıyız" diye konuştu.