kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Nerede kalmıştık?

Yerel seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye gerçek gündemine dönüyor. Ekonomi ve reform gündemine... Zira sandığın en önemli mesajı, meydan geriliminin geride bırakılıp, çözüm odaklı siyasete ağırlık verilmesi talebi olarak dışa yansıdı. Her partinin iç bünyesi açısından farklı sonuçları olsa da seçmen, "ekonomik durgunluğun aşılması, işsizlik sorununun çözümü, daha fazla demokratikleşme" beklentisini teyit etti. İktidar partisine "sarı kart" çıkarırken "erken seçim istemediğini" gösterdi. Küresel krizin tam ve doğru okunamadığını, yerinde kararların geç alındığını hissettirdi. Ekonomi takımında revizyon sinyali verdi. Şimdi, ilk iş 2009 için hasar tespiti yapılması olacak. Kuşkusuz hasarın büyük kısmı, "istihdam" alanında. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın özel sohbetimizde anlattığı gibi...
1- Bugünden yarına sihirli değnek değmişçesine değişiklik beklenmemeli. Çünkü Türkiye ekonomisinin düzelmesi biraz da dışarıya bağlı. İçeride alınan tedbirler sadece krizin etkisini azaltmaya dönük.
2- Dış pazar daraldı. İhracat pazarı, pat diye bulunacak bir pazar değil. İhracatın yüzde 60'ının gerçekleştiği Avrupa'da kasırga yaşanıyor.
3- İç piyasa defansa çekildi. Vatandaş harcamıyor. "Acaba ne olacak?" kaygısı pompalandıkça iyice içe kapanıyor. Berbere bile 2 ayda gidiyor.
4- "Bittik-battık" yorumları ticareti durduruyor. 1.5 trilyon liralık iç pazarın canlı tutulması, vergi önlemleri kadar moral motivasyonun korunmasından da geçiyor.
5- Finans sektörü ile reel sektör arasında bozulan ilişkinin yeniden kurulması gerekiyor. KOBİ kredilerine garanti, nefesi kesilen firmaların borçlarının yapılandırılması adımları sırada bekliyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın