kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD Afganistan'da savaşı niçin kazanamıyor?

İHA
Giriş Saati : 30.03.2009 12:05
Güncelleme : 30.03.2009 22:12
Yeni Haber
Afganistan'da siviller hayatını kaybetmeye devam ederken, 3'te 2'sinin hala Taliban'ın kontrolünde bulunduğu ülkede ABD ve müttefikleri, Taliban'ın ılımlı kesimleriyle uzlaşma yapmaya ümit bağladı. ..
Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, geçen sene Afganistan'da 2 binden fazla sivil hayatını kaybetti.

Ölenlerin yüzde 40'ı NATO liderliğindeki askerler ve bunlar tarafından eğitilen Afgan askerleri tarafından öldürüldü. ABD ve NATO saldırılarında yakınlarını kaybeden Afganlar, Taliban saflarına katılıyor. Afganistan'ın 3'te 2'si Taliban'ın kontrolünde bulunuyor. Taliban her geçen gün başkent Kabil'e yaklaşıyor. Uzun süren savaş ve verilen kayıplar, NATO'daki birçok müttefikin de Afganistan'dan asker çekmeyi düşünmesine yol açıyor. Bu da NATO'nun işini daha da zorlaştıracak bir unsur.

ABD, gerekli güvenliği sağlayamadığı için Afganistan'a yeni asker gönderilmesi için NATO ülkelerine baskı yaparken, Kanada ve Hollanda gibi ülkeler asker çekmek için tarih belirlemiş durumda. Almanya, İspanya, İtalya gibi çoğu ülkenin askerleri de sadece Afganistan'ın nispeten sakin batı ve kuzey bölgelerinde görev yapıyor. ABD ve müttefikleri, Taliban'ın ılımlı kesimleriyle uzlaşma yapmaya ümit bağlamış durumda. 2001'de Taliban rejiminin kolayca devrilmesi sırasında bir tabu olarak görülen bu durum giderek ağırlık kazanıyor.

Fakat bunun etkili olacağına dair ciddi endişeler var. Afganistan Siyasi Araştırmalar Merkezi'nin başkanı ve siyasi yorumcu Harun Mir, böyle bir yaklaşımın başarısızlığın kabulü olacağını, ayrıca Taliban'ı buna ikna etme konusunda ciddi şüpheleri olduğunu söyledi. Mir, "Biz bunu 2002, 2003 hatta 2005'te yapabilirdik. Afganistan'da hükümet çok zayıf. Taliban bu tür sonuçlarda yer almak istemeyecektir" dedi.

Bu arada Afganistan'da NATO kuvvetlerinin 2008 baharında Hilmend eyaletinin Nad Ali bölgesine düzenlediği saldırıda bombanın evlerine isabet etmesi sonucu erkek kardeşi, annesi, kız kardeşi ve 3 yeğeni ölen Tur Can, bugün ailesiyle birlikte NATO'nun ardı arkası kesilmeyen hava saldırılarından dolayı güvenli bir yer bulma ümidiyle yüzlerce ailenin yaptığı gibi evini terk ederek Kabil'in batı kesimindeki geçici kampta yaşıyor. Can, karısı, 5 çocuğu, NATO saldırısında ölen erkek kardeşinin dul karısı ve 3 çocuğuyla birlikte çadırda kalıyor.

Saldırı günü neredeyse kulakları sağır edecek şiddetli bir gürültü ve korkunç bir sarsıntıyla uyanan ve ne olduğunu anlamak için evin içinde bir oraya bir buraya koşturan fakat alevler ve kalın bir duman tabakasından başka bir şey göremeyen Tur Can, aileden birkaç kişi ile evin bombalı saldırıda yıkılmayan bölümünde olduğu için hayatta kalmayı başardı. Yaşadıklarını anlatan Can, "Bombardımandan 8-9 saat önce bölgede Taliban'la yabancı kuvvetler arasında çatışma yaşanmıştı. Fakat evimin bombalandığı sırada bölgede hiçbir çatışma veya Taliban savaşçısı yoktu" dedi. Taliban'la hiçbir alakasının olmadığını söyleyen Can, "Orada kalıp ailemin geri kalanının da hava bombardımanlarında ölmesini bekleyemezdim. Biz ayrıldıktan sonra da bölgede hava bombardımanlarında çok sayıda kişi öldü. Kalsaydık, Allah bilir ailemizden hiç kimse hayatta kalmazdı" diye konuştu.

Talihsiz adam, her gün korku dolu gözlerle havada NATO savaş uçaklarını gözlemektense çetin kış şartlarında ısıtmada güçlükler ve zaman zaman da yiyecek sıkıntısı çekmelerine rağmen çadırda kalmayı tercih ettiğini dile getirdi. "Taliban'ın yeniden iktidara gelmesinden mutlu olurum. En azından bu durumda evime döner ve huzur içinde yaşarım. Taliban zamanında huzurluyduk" diyen Can, "Yabancı kuvvetler savaşı kaybetti. Taliban'ın bunları ülkeden atması an meselesi. Ailenin geçimini ben sağlıyorum. Böyle olmasaydı, ölen ailemin intikamını almak için Taliban'a katılırdım" dedi.