kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kemal Kııçdaroğlu - Kadir Topbaş

İstanbul'da nefes nefese yarış

Erhan ÖZTÜRK - Recai KÖMÜR - Han AY / SABAH
30.03.2009
Yüzde 97'si sayılan oylara göre, AKP'li Topbaş, yüzde 44 oyla ikinci kez başkan olmayı garantiledi. CHP'li Kılıçdaroğlu yüzde 37,9 ile ikinci oldu CHP; Kadıköy, Bakırköy, Beşiktaş, Adalar, Silivri ve Sarıyer ilçelerini kazandı..
İstanbul'da seçim yarışı, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile CHP Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında büyük bir çekişmeye sahne oldu. Sakin geçen ve karşıklı iyi niyet mesajları verilen seçim, gece saatlerinde karşılıklı sert açıklamalarla gerildi. CHP "kazanıyoruz" derken, AKP cephesinden "manipüle ediyorlar" açıklaması geldi. İstanbullu, yerel yöneticilerini dün bahar havasında geçen bir günle seçti. 8 milyon 805 bin 76 seçmen, 28 bin 738 sandıkta oy kullandı. Oy kullanma işlemi saat 17.00'de sona erdi.

İLK MESAJ CHP'DEN
İstanbul genelinde olaysız geçen oy verme işleminin tamamlanmasıyla birlikte heyecanlı bir yarış başladı. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Beşiktaş Balmumcu'daki Seçim Koordinasyon Merkezi'nde sandıklardan gelen ilk sonuçlar büyük sevinç yarattı. Zaman zaman gerilimli dakikalar da yaşanırken, İstanbul'un birçok ilçesinde CHP'nin önde olduğu sonuçlarının duyulması üzerine sandık görevlilerine ve müşahitlere, "Arkadaşlar seçimi kazanıyoruz, sandıkları terk ettirmeyin" mesajı gönderildi. Partililer sonuçları alkışlarla karşılarken, Kılıçdaroğlu sakinliğini korudu. Kılıçdaroğlu, SABAH muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu seçimi kazanırsam kadınlar sayesinde kazanacağım. Seçim çalışmaları sırasında toplumun her kesiminden, türbanlı türbansız kadınların selamlarından, bana söylediklerinden hissettiğim sonuç bu. İstanbul'da 15 ilçeyi alacağız" dedi. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ise, partililere sık sık sükûnet telkininde bulunarak, "Galiba İstanbul'da AKP hegemonyasını kırıyoruz. Şu an ilçelerden gelen sonuçlara göre yüzde 200 başarılıyız. CHP'nin 4 ilçesi varken, şu anki sonuçlara göre bunu 12'ye çıkarıyoruz. Sandıkları sahip çıkacağız. Sonuçlar seçim kuruluna teslim edilene kadar sandıkları terk
etmeyeceğiz" diye konuştu. Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın oy kullandığı sandıkta CHP'nin birinci parti çıktığı haberi merkeze ulaştı. Partililer, sevinçlerini alkışlarla ve Kılıçdaroğlu'na sarılarak gösterdi.

HEDEF YÜZDE 40'TI
Kılıçdaroğlu, saat 19.00 sıralarında yaptığı ilk değerlendirmesinde ise, AKP'nin Türkiye'de ve İstanbul'da oy kaybettiğini belirterek, hedefinin en az yüzde 40 olduğunu söyledi. Topbaş'ın oy kullandığı sandıktan kendisinin çıkmasını ise "Yurttaşlar 'Oyunu CHP'ye ver' demişlerdi, etkilenmiş olacak ki oyunu CHP'ye verdi" şeklinde değerlendirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise seçim sonuçlarını partisinin Sütlüce'deki il merkezinde takip etti.

SERT AÇIKLAMALAR
Saat 18.30 sıralarında oğulları Mustafa Ömer Topbaş, Hüseyin Ersan Topbaş ve damadı Ömer Faruk Kavurmacı ile birlikte il merkezine geldi. Topbaş, sonuçları parti yöneticileriyle izlemeyi tercih etti. AK Parti'de seçim sonuçları televizyondan izlendi. AK Parti'nin hazırladığı seçim sistemi yayına verilmedi. Parti binasının önüne dev ekran kuruldu ancak basın mensupları ve görevliler dışında binada hiçbir partili yoktu. Kadir Topbaş, "Umuyorum ki vatandaşın milli iradesi sandığa hassas şekilde yansıyacaktır. Vatandaşa güveniyoruz. Sandıktan çıkana herkes razı olacaktır" dedi. CHP İl Başkanı Gürsel Tekin saat 21.30 sıralarında "Yüzde 87 sandıklar açıldı ve CHP 41.57, AKP 40.09 oranında. Bütün örgütlere sesleniyorum. Sandıklara sahip çıksınlar" dedi. Bu açıklamanın üzerine AK Parti sessizliğini bozdu. İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, CHP'li Tekin'in manipülasyon yaptığını öne sürerek, yüzde 49 noktasında olduklarını ve sandık başındaki AK Partililerin moralini bozmaya çalıştığını söyledi. Babuşçu, CHP'nin "kazandık" açıklamasının kaybetme psikolojisiyle yapıldığını belirterek, "Son gülen iyi güler" dedi. AKP'den gelen açıklamaya yanıt bu kez CHP adayı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Kılıçdaroğlu, "Bu kadar sert açıklamaya gerek yok. Bugün demokrasi şöleni yaşadığımızı düşünüyorum" dedi. Bilgisayar sisteminde yaşanan arıza nedeniyle veri girilememesini değerlendiren Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: "Bu konuda ciddi endişelerimiz var. İlçe başkanları ve sandıklardaki arkadaşlarımızı dikkatli olmaya çağırıyorum. Tek hedefimiz bu." Sandıkların yüzde 97'si açıldığı sırada Topbaş'ın oy oranı yüzde 44, Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 37.9 oranında oldu.

ŞİŞLİ'DE SARIGÜL
CHP'nin ilçe belediyelerindeki atağı dikkat çekti. "Kale" olarak nitelenen ilçeleri Beşiktaş, Kadıköy, Avcılar ve Beşiktaş'ta oy oranını koruyan CHP, Adalar, Beyoğlu, Sarıyer, Silivri'de yarışı önde götürdü. Sultangazi'de ise yarışı AK Parti önde götürdü. Şişli'de ise DSP adayı Mustafa Sarıgül yüzde 70 oyla rakiplerine fark atarak 3. kez başkan seçildi.

BEYOĞLU'NDA AKP
Beyoğlu'nda ise oy sayımının neredeyse son anlarına kadar önde giden CHP Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Mustafa Dolu, başkanlığı halen başkan olan ve yüzde 35.28 oy alan AKP'li Ahmet Misbah Demircan'a kaptırdı.