kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
UFUK SANDIK

ÖTV indirimi var ama satılacak otomobil yok

Otomobilde ÖTV indirimi işe yaradı.
Talep patladı, satışlar arttı. Erken davranan tüketiciler şanslıydı. İstedikleri marka ve model otomobilleri satın aldılar. Ancak birçok tüketici şu anda mutsuz. Çünkü istedikleri otomobilleri bulamıyor. Otomobil stoklarının tükendiği söyleniyor.
Peki nasıl oldu da 120 bin olduğu söylenen stoklar iki haftada tükendi? Bu stoklar hayali miydi? Cevabı merakla beklenen bu soruları Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı İbrahim Aybar'a yönelttim. Aybar, ÖTV stoklar tükendi şeklindeki sözlere şöyle açıklık getirdi:
"ÖTV indirimi öncesinde 120 bin stok vardı. İki haftalık satışlar sonrasında bu stoklar da azaldı ama tükenmedi. Yaşanan sorun talep ile arzın uyuşmazlığından kaynaklanıyor. Stoklar mevcut otomobillerle sınırlı. Bu yüzden tüketiciler istedikleri model, renk ve donanımlara sahip otomobilleri bulamıyor. Yanlış anlaşılmayı çözebilmek için stok ne demek ona bakmak lazım. Bayilerin ellerinde satışa hazır otomobiller vardı. Bunlar kısa sürede tükendi. Ayrıca distribütörlerin KDV'sini ödeyip gümrükten çektiği ve millileştirdikleri otomobiller var. Bunlar siparişlere göre hızlı bir şekilde satış noktalarına gönderilmeye çalışılıyor. Bütün bunların dışında KDV'si ödenmeden gümrüklerde bekleyen ya da fabrika sahalarında bekletilen stoklar var. Bütün bu otomobillerin gümrük işlemlerinin yapılması, siparişe göre bayilere gönderilmesi bir süreçtir. Otomobil ekmek değil ki fırından ekmek gibi otomobil satın alınsın."
Aybar'ın açıklamaları böyle. Evet fırından ekmek alınır gibi otomobil alınamıyor. Ancak tüketicileri mutsuz etmeden bu süreci yönetmek firmalara düşüyor. Talepteki artışa hazırlıksız yakalanan sektör ÖTV sınavından geçer not alabilecek mi? göreceğiz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın