kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İhbar için kurduk

YASEMİN TAŞKIN
YASEMİN TAŞKIN
11.03.2009
Tırmanan saldırı ve tecavüz olaylarından sonra İtalya'da "halk devriyeleri" ortaya çıktı. Faşizmin ayak sesleri olarak yorumlanan gelişmeleri, devriyelerin kurucusu parti lideri Storace ile konuştuk..
İtalya'nın geçtiğimiz ay birinci gündem maddesi, artan tecavüz olayları ve Başbakan Silvio Berlusconi'nin yorumlarıydı. Cinsel saldırıları önlemek için sokaklardaki asker sayısını artırmayı savunan Başbakan "Ne yapalım, kadınlarımız çok güzel" diyerek gafa imza atmıştı. Bu tartışmalar sonunda sokaklarda polis ve asker değil, tecavüzleri önlemek için sivil inisiyatifle kurulan "halk devriyeleri" gezmeye başladı. Sabahın ilk ışıklarına kadar sokaklarda kuş uçurtmayan bu devriyelerin destekçisi ve kurucuları arasında yer alan aşırı sağ parti Destra'nın lideri Francesco Storace ile görüştük.

* Güvenlik probleminin çözümünde halk devriyeleri bir çözüm mü?
- Hayır. Bizim devriye gruplarımız bir yerde bu durumu ihbar etmek için var. Güvenliğe yaklaşımın ciddiyetsizliğini gösteriyoruz.

'DEVLET KORUMALI'
* Halk devriyeleri bir problemi temsil ediyor, çözüm önermiyor o zaman.
- Çözüm olmadığını biliyoruz. Sivil devriyelerin devam ettiğini düşünün, yarın öbür gün bir merkez ve çalıştıkları için maaş istemeleri de sözkonusu olabilir.

* Devriyelerinin bir masumun canını yakacak bir eylemde bulunmasından korkmuyor musunuz?
- Bu konuda korkularım var. Partideki arkadaşlara dikkatli olmalarını tavsiye ettim. Devletin topraklarını daha iyi koruması için daha çok bütçe ayırması lazım.

* Sivil devriyelerin halkın hoşuna gitme ihtimali de var. Kontrolü elden bırakmak istemeyebilirler...
- Bizim seçmenimiz sorumlu ve aklı başında.

* Halk devriyelerine yöneltilen eleştirilerden biri de olası bir faşist rejimin ayak sesleri olduğu şeklinde.
- Benimkilerin çizmesi uygun değil. (Gülüyor) Kollektiflikten daha çok, kendilerini düşünüyorlar. Şu an İtalya'da faşist rejim yok. Sadece rejim var.

* Faşizm dönemi hakkındaki yargınız ne peki?
- Faşizmin ışığı da gölgeleri de oldu. Irkçı yasalara gelince, bunların yeniden ciddi bir biçimde tartışılarak kabul edilmesi bugün sözkonusu değil. Ancak ekonominin modernizasyonu için faşist rejimin yaptıklarını herkes biliyor. O dönemde olan herşey negatif değildi.