kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"ABD'nin Suriye ile görüşmesi Türkiye'ye bir jest"

CİHAN
Giriş Saati : 11.03.2009 08:28
Güncelleme : 11.03.2009 22:06
Yeni Haber
ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Stratfor, Washington'ın Suriye ile başlattığı diplomatik görüşmelerin Türkiye'ye bir jest olduğunu öne sürdü. ..
Stratfor, ABD Başkanı Barack H. Obama'nın dış politikasına ışık tutmak amacıyla hazırladığı yazıların yedincisini. 'Obama'nın diplomatik taarruzu ve jeopolitikaların gerçeği' başlığıyla yayınladı.

Özel bir madde ayrılmamasına rağmen Suriye başlığında ağırlıklı olarak Türkiye'den bahsedilen yazıda, ABD'nin Suriye ile görüşmeler gerçekleştirerek (Türkiye destekli bir inisiyatifle) bölgesel bir güç olmaya başlayan Türkiye'ye olumlu bir mesaj verilmeye çalışıldığı vurgulanıyor.

Reva Bhalla imzalı yazıda Türkiye'nin Ortadoğu, Kafkaslar, Orta Asya ve Balkanlardaki meselelerde nüfuzunu kullanabildiği ifade ediliyor.

"Türkiye yeniden bölgede ağırlığını hissetirmeye başladı ve etki alanında olduğunu düşündüğü (Suriye, Irak bunlardan ikisi) ülkelerle ABD'nin nasıl bir etkilişim içine gireceği konusunda söz sahibi olacaktır" denilen yazıda, önümüzdeki aylar ve yıllarda özellikle de Irak'tan çekilmenin başladığı ve Rusya'nın yeniden bölgesel bir güç olmaya teşebbüs ettiği bir dönemde, ABD'nin Türkiye'nin işbirliğine muhtaç olduğunun altı çiziliyor.

Obama'nın ilk yurt dışı gezilerinden birini Türkiye'ye yapmasının bu yüzden sürpriz olmadığı vurgulanan yazıda, "ABD'nin Suriye'ye yönelik diplomatik açılımı daha çok, Şam'ı ABD ve İsrail ile görüşmeler yapması için yönlendirmeye ve İran'ın bölgesel ihtiraslarını sınırlamaya çalışan bir ajandası bulunan Türkiye'ye bir jesttir" deniyor.

Yazıda 1,5 aylık görev süresinde Obama'nın Rusya ile sıfırdan başladığı, Avrupalılara yönelik yeni bir yaklaşım sergilediği, Taliban'la uzlaşmaya çalıştığı, İran'a davetiyeler gönderdiği ve Suriye ile yeniden tanıştığı, bu yönüyle ABD yönetiminin çok kısa sürede diplomatik olarak çok aktif bir dönem geçirdiği kaydediliyor.

Stratfor'un sahibi George Friedman, geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan 'Gelecek 100 Yıl' adlı kitabıyla ilgili olarak Türk basınına verdiği mülakatlarda, yakın zamanda Türkiye'nin dünyanın belirli büyük güçlerinden biri olacağını iddia etmişti.