kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sokaklarda renk cümbüşü!

Giriş Saati : 11.03.2009 13:51
Güncelleme : 11.03.2009 22:06
Yeni Haber
Hindistan'ın renkli festivallerinden Holi, coşkuyla kutlanıyor. Halkın rengârenk boyalarla birbirlerini boyadıkları festival, ülkenin dört bir yanını karnaval yerine çevirdi. ..
Başkent Yeni Delhi'de siyasi partiler de bu festivale katıldı. Hindistan Halk Partisi (BJP) genel merkezinde yapılan kutlamaya BJP'li milletvekilleri, Belediye başkanları ve halk katıldı. BJP genel sekreteri Om Prakash Kohel, bugün siyasi bir açıklama yapmayacaklarını, sadece Holi'yi kutlamak için bir araya geldiklerini dile getirdi.

Holi, Hindistan'da halkın bütün kesimleri tarafından kutlanıyor. Özellikle çocuklar arasında büyük bir eğlence olan Holi'de sokaklar sulu ve toz boyalarla renk cümbüşüne dönüşüyor. Geçtiğimiz yıl 180 işadamı ile Hindistan'ı ziyaret eden Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen de Hindistan'ın Mumbai şehrinde kaldığı otelde, Holi kutlamalarına katılmış, Hintlilerce renkli boyalarla boyanmıştı.

RENGARENK KARELER İÇİN TIKLAYINIZ...

Hint mitolojisine göre şeytanların kralı Hiranyakaşipu, Hindu tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Sadakatinden dolayı Brahma'nın takdirini kazanan Hiranyakaşipu, Brahma'dan ölümsüzlüğünün sonsuza kadar devam etmesini ister. Zamanla küstah ve kibirli biri olan Hiranyakaşipu cennete ve iyi insanlara saldırmaya başlar. Bunun üzerine kralın oğlu Prablah diğer bir Hindu tanrısı Vishnu'ya yalvararak iyileri babasından kurtarmasını ister. Oğlunu öldürmeye çalışan Hiranyakaşipu, sonunda onu kız kardeşinin kucağında uyurken yakmayı planlar. Kız kardeşi Holika' nın üzerindeki şalı yanmamaktadır. Ve kardeşini kurtarmak için şalını üzerinden çıkarıp Pralabh'a verir. Kendisi yanar ama Pralab kurtulur. Hindu tanrısı Vishnu Hiranyakaşipu'yu öldürerek yerine oğlunu getirir. Bunun üzerine Holika kutsallaşır. Ve iyinin kötüye karşı zaferini temsil ettiği için bu zaman dilimi Holika'nın isminden esinlenerek Holi olarak kutlanır.