kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Sonuçlar kötü çıkınca bakanlık da es geçti

YAŞAR ÖZAY / HABER MERKEZİ
10.03.2009
Seviye Belirleme Sınavı'nda öğrencilerin başarı puanları beklenenin çok altında çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı da genel sonuçları açıklamadı, öğrencilere tek tek durumlarını bildirdi..
Ortaöğretim Kurumları Sınavı(OKS)'nın yerine uygulamaya konulan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) bir çok problemi henüz gideremedi. Milli Eğitim Bakanlığı, SBS ile "Türkiye'nin bir eğitim haritasını çıkarmayı, bölgeler arası eğitim farklılığını ortadan kaldırmayı, okuldaki eğitim-öğretimi güçlendirmeyi, ortaöğretime geçişi tek sınavdan sürece dayalı olarak üçe çıkarmayı, okullardaki eğitimi odak yapmayı, eğitim-öğretimin okul dışı ve okul içi etkinliklerini birleştirmeyi, öğrencinin süreç içindeki gelişimini değerlendirmeyi, okullar arasındaki niteliğe ve niceliğe dayalı farklılıkları gidermeye yönelik veriler elde etmeyi, öğrencilerin sınav kaygısının azaltılmasını, sosyal ve kişisel gelişimlerine zaman bulmalarını" hedeflemişti.

2008 Yılı 6. sınıf SBS ilçe bazlı puan ortalamaları

2008 Yılı 7. sınıf SBS ilçe bazlı puan ortalamaları


HESAPLAR UYMADI
Ancak durumun böyle şekillenmediği ortaya çıktı. Okullar giderek çoktan seçmeli testlere yöneldi. Sınavın üçe çıkması dershanelere olan talebi artırdı ve sınava hazırlık yaşı 4. sınıflara kadar indi. Okulda uygulanan sürece dayalı ölçme ile çoktan seçmeli testler arasında öğrenciler ve veliler sıkıştı. Bu da beklentilerin aksine sınav kaygısının artmasına sebep oldu. Öğrenciler SBS'de başarısız çıktı. Bunun üzerine MEB öğrencilere puanlarını tek tek bildirirken, genel değerlendirme yapmak, illerin başarı durumlarını açıklamaktan kaçındı. Bakanlığın açıklamadığı bu bilgilere SABAH gazetesi ulaştı. SABAH'ın ele geçirdiği listede 81 il ve 924 ilçenin başarı sıralaması yer alıyor. Buna göre, 6. sınıflarda SBS'de Eskişehir 366.781 puanla birinci oldu. Bu ili Çanakkale, Burdur, Nevşehir, Yalova izledi. Van, Ardahan, Ağrı, Şırnak ve Hakkari listenin sonunda yer aldı. İlçelerde 379.5 puanla İzmir Güzelbahçe ilçesi birinci olurken, İstanbul'dan Bakırköy, Beşiktaş, Ankara'dan Gölbaşı ve Çankaya izledi. 218.276 puanla Siirt'in Şirvan ilçesi ise en başarısız yer oldu. Son beş sıradaki diğer ilçeler ise Kars'ın Susuz, Hakkari'nin Şemdinli, Şanlıurfa'nın Harran, Van'ın Bahçesaray.