kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rus aydınlar Hz. Muhammed'e hayran

Giriş Saati : 11.03.2009 13:31
Güncelleme : 11.03.2009 22:06
Yeni Haber
Eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) çöküşüyle birlikte İslami değerlerin yeniden yükselişe geçtiği yaklaşık 20 milyon Müslüman'ın yaşadığı Rusya Federasyonu'nda, başta Rus aydınlar olmak üzere kamuoyundaki İslam'a karşı tutum değişmeye başladı. ..
Çeçenistan'da bu yıl daha önce görülmedik bir kutlama şölenine sahne olan Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğum günü kapsamında, Rusya Müftüler Konseyi de 14 Mart'ta Moskova'da binden fazla Rus davetlinin katılacağı özel Mevlit Kandili programı hazırlıyor.

Rusya kamuoyunca çok iyi bilenen ve sevilen bazı ünlü aydınlar Hz. Muhammed hakkındaki görüşlerini açıklarken, Rusya'nın en ünlü televizyon sunucusu ve Toplum Odası Başkanı Maksim Şevçenko, "Hz. Muhammed insanlık tarihinin en önemli dini lideri, siyasetçisi ve reformcusudur. O tarihin son peygamberi. Onun aracılığıyla gönderilen sözler haktır. Milyarlarca insan o korkunç mahkemenin peygamberidir. Müslüman olmayanlar, diğer insanlar için de dünyanın en önemli insanlarından biridir. Eğer bir zamanlar Bizans ve Fars dünyasının dev uygarlık merkezlerinden kopmuş Arap çöllerinde bir insan ortaya çıkıyor, getirdiği mesajlar sadece arkadaşlarını değil, tüm insanlığın kalbini fethediyorsa ve dünyasını değiştirebiliyorsa o zaman burada çok ciddi bir olay söz konusu" şeklinde konuştu.

Rusya'nın ünlü çocuk doktoru ve barış elçisi Leonid Roşal ise "Hz. Muhammed, Hz İsa gibi çok zor ve ağır bir hayat yaşadı. Hedefine zorlukları, acıları aşarak ilerledi. Maalesef insanlar onun getirdiği dine tam olarak uymuyor. Halbuki bu dinin temelinde dayanışma, sevgi, muhtaç olana yardım vardır. Diğer dinler de aynı temeller üzerine kuruludur.Umarım ki Hz. Muhammed'e olan sevgi tüm insanları barıştırır ve dünyaya huzur ve mutluluk getirir" diye konuştu.

Hazreti Muhammed'in çok büyük bir insan olduğunu ifade eden Rusya Dışişleri Bakanlığı Özel Elçisi Veniamin Popov ise "Şuan dünyada 1 buçuk milyar insan onun öğretilerini takip ediyor. Dünyada en çok kitap onu hakkında yazıldı. İngiltere yeni doğan çocuklara en çok verilen isim Muhammed'dir. Hz. Muhammed 622 yılında imzaladığı Medine Anlaşması'yla diplomasinin de temelini koydu. Bu basit bir sözleşme değil öğrenilmesi gereken sosyal, toplumsal hukuk normlarını içeren bir anlaşma idi. Ayrıca burada özellikle tüm eşit haklara dayalı olarak diğer dinlerle karşılıklı ilişkilerin tüm ilkeleri konusunda net bilgiler veriliyor. Bu öğrenilmesi gereken büyük bir doktrin" ifadelerini kullandı.

Ünlü Rus Gazeteci Sergey Markus, "O normal bir insanın yapamayacağı bir görevi üstlendi. Bugün ondan öğrenmemiz gereken çok şey var" derken, eski milletvekili, ünlü siyasetçi Şamil Sultanov ise "Bir Müslüman olarak Hz Muhammed benim için insani kamildir. Özellikle ahlaken örnek almamız gereken bir rehberdir. Rusça'da bir deyim vardır, 'tüm zamanların insanı', işte bu deyim tam anlamıyla Hz. Muhammed için geçerli" şeklinde konuştu.

Zavtra Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aleksandr Prohanov, "Hem Hz. İsa, hem de Hz. Muhammed Peygamber mecazi anlamda farklı seslenme yöntemleri seçen bir tek Tanrı'nın temsilcileriydi. Hz. Muhammed'in getirdiği Kuran'da var olan adalet ilkeleri beni hayran bırakıyor. Hz. Muhammed adaleti evrensel bir ülke olarak kabul ediyor. Hz. Muhammed'in adalet anlayışında insanlar, toplumlar ve devletler arasındaki ilişkiler tanılanmıyor. O'nun adalet anlayışı insanla taşlar, hayvanlar ve diğer varlıklar arasındaki ilişkileri de kapsıyor. Sanırım şimdi küresel kriz döneminde bu adalet anlayışı güncel bir konu" ifadelerini kullandı.