kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Evcilik oynarken kocaya verdiler'

Bülent AYDEMİR ANKARA
08.03.2009
Çocuk yaşta evlendirilen ve Ankara'da yapılan araştırmaya katılan 12 kadın anlattı: O yaştayken evcilik oyunu sanıyorduk..
Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu'nun yaptırdığı, çocuk yaşta evlenen kadınlarla ilgili araştırma, Kadınlar Günü'nde Türkiye'de kadının yeri ve kadına bakış hakkında çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Küçük yaşta evlendirilen 12 kadınla yapılan görüşmeler sonucunda; bu kadınların evliliği 'evcilik oyunu' gibi algıladıkları, eşlerinden çekindikleri ve çocuk bakma konusunda güçlük yaşadıkları ortaya çıktı. Bir başka ilginç detay da kadınların evlilikten bahsederken "vermek" fiilini kullanmaları... Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Arzu İçağasıoğlu Çoban tarafından Ankara'da yapılan araştırmaya göre, malın bölünmemesi başlık parası gibi unsurlar erken evliliğin nedenleri arasında. İşte çarpıcı hikâyeler:

PARAYLA SATTILAR (72 yaşında): 12 yaşındaydım. Babam harpten gelmişti, kıtlık vardı. Annem ölmüştü. Bir kadın gelmiş köye. Oğlunun karısı ölmüş. Kız arıyormuş hem bakıp büyüteyim hem de oğlumla evlendireyim diye. Babam da acımış beni para karşılığında ona vermiş.

BANA KİMSE SORMADI (66 yaşında): Görücü geldi, kimse bana sormadı, "Verdik" dediler. Hiç görmedim.

AMCAMIN OĞLUYDU (35 yaşında) Kardeş gibi büyüdük, amcamın oğluydu. Bilemedim, anlayamadım. Aramızda 9 yaş var, cahil oluyon, o da cahil oluyo. Dört dörtlük değildi, yine de Allah'a şükür yürüttük.

BAŞKASINA VERİRLERDİ (20 yaşında): Ben okumak istedim, başaramadım. Annem de "Napcaz seni, evlen de kurtulalım" dedi. Sonra bir tanıdığın oğlu varmış beni beğenmiş. Babam sordu ama istemem desem ne olacaktı ki?.. Başkasına verirlerdi.

OYUN GİBİ GELİYORDU (35 yaşında): 16 yaşımdaydım, o zaman çocuktum, çocukların evcilik olacağı gibi "Anne olacağız" sanırdık. 17 yaşımda çocuk doğurdum.

İLK GECE DÖVDÜ (35 yaşında): Evlenirken boya sürdülerdi, ben de ilk gece yüzümü açınca; "Niye boya sürdün lan?" diye dövdü beni. Şimdiki aklım olsa tuvalete gidiyom der, gelmezdim.