kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Erkekler önce evinin önünü temizlesin!..

Sevilay YÜKSELİR
Sevilay YÜKSELİR
08.03.2009
Kadından ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu: Pek çok başarısız erkek siyasetçi oldu. Hâlâ "Tansu Çiller'i gördük" demek haksızlık..
Nimet Çubukçu iki dönemdir AKP Hükümeti'nde Kadından ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürütüyor. 8 Mart Kadınlar Günü için onunla söyleşi yapacağımı söylediğimde arkadaşlarım, "Herkese, herşeyi konuştu! Sana farklı ne söyleyecek" dediler ama ben yine de, "Durun bakalım" deyip, kayıt cihazımı Çubukcu'ya uzattım. "Özel hayat, moda, giyim-kuşam ve magazin" sorulmayacağının garantisini en başında isteyen Çubukcu'yla bambaşka bir söyleşi çıktı ortaya. Kadınların siyasette önünü kesmek isteyen erkeklerin argümanlarına çok içerlediğini söyleyen Çubukcu adeta meydan okudu: "Önce evlerinin önünü temizlesinler, ondan sonra hemcinslerimize laf etsinler!"

* Yerel seçimlerde daha fazla kadın aday gösterilsin diye çok çalıştı kadın örgütleri ama 29 Mart'ta aday gösterilecek kadın oranı yüzde 2'de kaldı yine! Aday adaylığı başvurusu da yüzde 3'tü. 2004 de de 10.500'e yakın aday adayı başvurmuştu AK Parti'den. Bunun sadece elli tanesi kadındı. Çok kötü bir tablo bu.

* 2009'da kaç kadın belediye başkan adayı var? 18... Ama 246 kadın meclis üyesi adayımız var. Yerel yönetimlerin öğrenilecek yerlerden birisi de meclis üyelikleridir. Bu meclis üyeliklerindeki oran dörtte bir gibi bir orana çıkarsa, ileride bazıları belediye başkanlığına aday olacaktır.

'SORUNLARI BİLEN, ASIL KADINLAR'

* Yerel yönetimlerle iç içe olan aslında kadınlar, ama yönetmeye talip olmuyorlar. İlginç bir paradoks değil mi?
Kesinlikle. Çöpünün toplanmasından, musluktan akan suya kadar kadar sorunlara ilgisi olan kadınlar. Ama yerel seçimlerde olmak istemediler. Nedenini anlamak için, seçimden sonra araştırma yaptıracağım.

* Acaba buna sebep, "Belediyeler birer rant merkezi. Bunlar erkek işi. Başıma bela alırım" korkusu mu?.. Olabilir. Kadınlar risk almayı ancak emekli olduktan sonra göze alıyorlar. İş hayatında da genellikle kırk yaş üzerinde ve nakit parayla girişimci oluyorlar. Belki milletvekilliği o açıdan daha garantili. Belediye Başkanlığı'nda olumlu, olumsuz her şeyin hedefindesiniz.