kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Taksim'de ''8 Mart yürüyüşü''

AJANSLAR
Giriş Saati : 08.03.2009 12:24
Güncelleme : 08.03.2009 22:18
Yeni Haber
İşçi Partisi (İP) Öncü Kadın üyeleri, Odakule'den Taksim'e ''8 Mart Yürüyüşü'' gerçekleştirdi...
''Kadınlar el ele, tam bağımsız Türkiye'', ''Yaşasın 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'', ''İşine, aşına, haklarına sahip çık'', ''Kadınların oyu Türkiye'nin yarısı'' sloganları eşliğinde Odakule'den yürüyüşe geçen grup, İstiklal Caddesi'nden Taksim Meydanı'na ulaştı.

Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde grup adına açıklama yapan İP Öncü Kadın İstanbul Başkanı Zerrin Öztürk, insanlık tarihinin ilk dönemlerinden bu yana kadınların yaşadıkları baskı, aşağılanma ve eşitsizliklerin yüzyıllar içinde kadının mücadele etmesinin koşullarını yarattığını kaydetti.

BM tarafından yapılan araştırmaya göre, dünyada işlerin yüzde 66'sının kadınlar tarafından görülmesine karşın dünyadaki toplam gelirin yüzde 10'una, mal varlığının da sadece yüzde 1'ine kadınların sahip olduğunu anlatan Öztürk, bu eşitsizliğin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Öztürk, Cumhuriyet'in kurulmasıyla birlikte Türk kadınlarının Avrupa'daki kadınların sahip olduğu medeni haklara kavuştuğunu ancak 1940'lardan sonra kadınların yasal olarak elde ettiği kazanımların ekonomik ve toplumsal koşullarda hayata geçirilemediğini öne sürdü.

Raporların kadınların yüzde 21,8'inin hiç okula gitmediğini veya ilkokul eğitimini tamamlayamadığını, şehirlerde evli kadınların yüzde 18'inin, köylerde ise yüzde 76'sının eşleri tarafından dövüldüğünü, çalışan kadınların işsizlik oranının yüzde 25'leri aştığını dile getiren Öztürk, evdeki, tarladaki, köylerdeki kadınların sosyal güvencesiz olduğunu kaydetti.

Öztürk, ''Ekonomik kriz en çok kadınları vuruyor. Büyük ekonomik altüst oluşlardan en çok kadınlar etkileniyor. Yuvalar dağılıyor, dayak, cinayet, aile intiharları artıyor. Eşlerin, evlatların işsizliği, kadına bedensel ve ruhsal şiddet olarak yansıyor'' diye konuştu. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

BEYOĞLU BELEDİYESİ, İSTİKLAL CADDESİ'NDEKİ KADINLARA KARANFİL DAĞITTI

Beyoğlu Belediyesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde bulunan kadınlara çiçek dağıttı. Kırmızı karanfileri alan kadınların sevindikleri görüldü.

Kadınlara dağıtılan çiçeklerden erkekler de kapmaya çalıştığı görüldü. Güzel görüntülerin yanısıra Taksim Meydanı'nda eylem de eksik olmadı. Dünya Kadınlar Günü nedeniyle meydanda toplanan bir grup kadın protesto gösterisi düzenledi. Buradan Galatasaray Lisesi önüne kadar slogan atarak yürüyen kadınların eylemi basın açıklamasının ardından olaysız şekilde sona erdi.

ASENALAR KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI

MHP Balıkesir Edremit Teşkilatı Kadınlar Kolu'nun düzenlediği etkinlikte Asenalar, yerel sanatçılardan İlhan Altın ve Ayça'nın söylediği şarkılarla gönüllerince eğlendiler.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Milliyetçi Hareket Partisi Edremit Kadınlar Kolu'nun organize ettiği programa kadınlardan yoğun ilgi vardı. Alp Düğün salonunu dolduran bayanlara kadın kolları tarafından karanfiller dağıtıldı. Etkinlikte, önümüzde 29 Mart yerel seçimlerde aday olan MHP Edremit Belediye Başkan adayı Tuncay Kılıç ve ekibinin tanıtımı ve kadınlar günü münasebeti ile belediye başkan adayı Tuncay Kılıç bir konuşma yaptı.

MHP Kadın kolları Melahat Atıcı'nın günün anlam ve önemini belirten konuşması ardından, partiye katılan bayanlara rozetleri belediye başkan adayı Tuncay Kılıç ve meclis üyeleri tarafından takıldı. Etkinlik, daha sonra bayanlar tarafından şarkı ve türkülerin söylenmesi ile devam etti.

BEŞİKTAŞ VE FENERBAHÇE'DEN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLAMASI MESAJI

Beşiktaş ve Fenerbahçe kulüpleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü sitelerinden kutladılar. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Beşiktaş Kulübü'nden yayınlanan kutlama mesajında, şu ifadelere yer verildi:

''Ülkemizde kadınların modern yaşamda yerinin ve kimliğinin hak ettikleri noktaya yükselmesi, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün girişimleriyle başlamış ve Türk kadını, yaşamın her alanında kendisini gösterme fırsatı elde etmiştir. Atatürk'ün çağdaşlaşma felsefesinin temel direği olan kadınlarımız, ülkemizin modernleşmesi yönünden de belirleyici bir unsur olmuştur. Kulübümüz bünyesinde de birbirinden değerli kadın sporcularımız ve çalışanlarımız Beşiktaşımız'ı ileriye taşımak için emek vermektedir. Türkiyemiz'in her bir stadında kadın seyircilerin sayısı arttıkça, tribünlere de nezaket ve güzellikler geleceği düşüncesindeyiz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlar, kadınlarımıza aile ve iş yaşamında sağlık, başarı, mutluluk dileriz.''

Diğer yandan, Fenerbahçe Kulübü resmi internet sitesinin giriş sayfasında, bazı futbolcular ile eşlerinin fotoğraflarıyla birlikte, ''Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun'' mesajı yer aldı.

CHP LİDERİ BAYKAL DÜNYA KADINLAR GÜNÜ İÇİN MESAJ YAYINLADI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Ne yazık ki, dünya kadınlar gününde işsizliğin, yoksulluğun, ayrımcılığın en ağır faturasını kadınlarımız ödüyor, gerekçeli, gerekçesiz şiddete maruz kalıyor." dedi.

Baykal, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, 150 yıl önce haksızlığa, eşitsizliğe, kadına şiddete ve ayrımcı uygulamalara karşı dik duran, başını kaldıran kadınların mücadelesini selamladığını belirterek şunları kaydetti:

"Ne yazık ki, dünya kadınlar gününde işsizliğin, yoksulluğun, ayrımcılığın en ağır faturasını kadınlarımız ödüyor, gerekçeli, gerekçesiz şiddete maruz kalıyor. Ne yazık ki, Bağımsızlık mücadelemizin temel gücü olan kadınlarımız, günümüzde de baskılarla, bağnaz düşüncelerle çağdaş yaşamın, çalışma dünyasının dışına itilmek isteniyor. Kadınlarımız onurlu yaşam, kendisine,eşine,çocuklarına iş, Sosyal devletin gereği olarak da geleceğe güven duymak istiyorlar.

Kadınlarımız yardımla, sadaka gibi önlerine konulan poşetlerle yaşamak, yarın ne olacak diye kara kara düşünmek istemiyorlar Ama artık çok iyi biliyoruz ki kadınlarımız, dışlanmanın da, ayrımcılığın da, ellerinden alınmak istenen hakların da, evde yanmayan sobanın, pişmeyen çorbanın, boş kalan ekmek sepetinin de hesabını sormaya hazırlanıyorlar Kadınlarımız bu kararlılık ve anlayışla günlerini kutlarken, hem ekmek, hem de gül istiyorlar..."

ABDİ İPEKÇİ PARKI'NDA MİTİNG DÜZENLENDİ

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ''Devrimci 8 Mart Platformu'' üyesi sivil toplum örgütlerince Abdi İpekçi Parkı'nda miting düzenlendi.

Sakarya Caddesi'nde toplanan grup, ''Kadına yönelik şiddeti son'', ''Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son'' ve ''Vardık, varız, var olacağız'' şeklinde sloganlar atarak, Abdi İpekçi Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.

Burada düzenlenen mitingde platform adına konuşan Ayşe Arapgirli, bugün meydanlarda her meslekten, her inançtan ve her ulustan kadının bir araya geldiğini belirterek, ''Tıpkı 142 yıl önce, bugünü sıradan bir bahar günü olmaktan çıkarıp, emeğin, direncin ve onurun filizlendiği bir güne çeviren New York'lu dokuma işçisi 40 bin kadın gibi alanlarda bir aradayız'' dedi.

Kadınların her türlü ayrımcılığa karşı alanlarda seslerini duyurmaya çalıştığını dile getiren Arapgirli, evlere kapatılarak kadınların zekalarının köreltildiğini ve çocuk doğuran bir üretim aracı olarak kullanıldığını öne sürdü. Ayşe Arapgirli, kadınların ucuz iş gücü olarak görüldüğünü, aynı işi yaptığı bir erkekten daha ucuz ücrete çalıştırıldığını ifade etti.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI GÜNAY: BİZE DÜŞEN, SİYASAL YAŞAMIN İÇİNDE KADINLARIN DAHA FAZLA YER ALMASINI SAĞLAMAKTIR

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Bize düşen, hayatın her alanında olduğu kadar siyasal yaşamın içinde de kadınların daha fazla yer almasını sağlamaktır'' dedi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayımlayan Bakan Günay, günün anlamı nedeniyle ''Tüm kadınları içten sevgi ve saygıyla selamladığını'' belirtti.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ÇELİK: TÜRK KADINININ ÇALIŞMA HAYATINDAKİ YERİ, ÜLKEMİZİ ÇAĞDAŞ ÜLKELER SEVİYESİNE YAKLAŞtırMAKTADIR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türk kadınının çalışma hayatındaki yerinin Türkiye'nin demokratikleşme gelişimine paralel olarak her geçen gün çağdaş ülkeler seviyesine yaklaştığını bildirdi.
Çelik, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türk milleti için kadının değeri ve saygınlığının tarihin ilk döneminden bu yana hep var olduğunu belirtti.

DEVLET BAKANI ŞİMŞEK: DÜNYA İLE REKABET İÇİN KADININ EĞİTİMİNE ÖNEM VERİYORUZ

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dünya ile rekabet için, kadının eğitimine önem verdiklerini bildirdi.

Bakan Şimşek, Kervansaray Butik Otel'de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle sivil toplum kuruluşları temsilcisi kadınlarla kahvaltıda bir araya geldi. Bakan Şimşek, burada yaptığı konuşmada, kadına sosyal, ekonomik ve siyasal alanda fırsat eşitliği sağlayacaklarını söyledi. TBMM'de fırsat eşitliği komisyonu kurulduğunu ifade etti.

ARNAVUTLUK CUMHURBAŞKANI BAMİR TOPİ: KADINLAR SİYASETE DAHA AKTİF KATILMALI

Arnavutluk cumhurbaşkanı Bamir Topi, 8 Mart dünya kadınlar günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, ülkede kadınların siyasete daha aktif katılmaları çağrısı yaptı. Topi, kadınların, bütün haklarını elde etmeleri yönünde gösterdikleri çabaları desteklediğini, kadınların artık iktidarda daha etkin görevlere gelmeye başladıklarını belirtti.

TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI KUMLU: KADIN ÜZERİNDEKİ BASKILAR, DÜNYADAKİ BİRÇOK SORUNUN TEMEL KAYNAĞIDIR

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, huzurlu ve mutlu bir dünya için temel koşulun adalet olduğunu belirterek, ''Kadın ve erkek arasındaki dengesizlik ile kadın üzerindeki eğitimden sosyal yaşama kadar her alandaki baskılar, dünyadaki birçok sorunun temel kaynağıdır'' dedi.

Kumlu, ''Mart Dünya Kadınlar Günü'' nedeniyle Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda gerçekleştirilen toplantıdaki konuşmasında, 8 Martın ezilen ve hor görülen kadınların 152 yıl önce ağır çalışma koşullarına karşı başlattıkları mücadelenin bir armağanı olduğunu söyledi.

KRİZ VE KADIN ÇALIŞANLAR

Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Türkiye Temsilcisi Gülay Aslantepe de 8 Martın sadece kadınların günü olmadığını söyleyerek, ''Toplumsal cinsiyet eşitliğini içine sindirmiş olan ülkelerde, kadın ve erkek farklı bir yaşam kalitesinde bulunmaktadır. Tüm haklarından yararlanabilen ve özgür bir birey olarak erkeğiyle yaşayan kadının yaşam kalitesi tartışılmaz'' diye konuştu.

HAYRÜNNİSA GÜL, CUMHURBAŞKANLIĞI'NDA GÖREVLİ KADIN PERSONEL İLE ERKEK PERSONELİN EŞLERİNE KÖŞK'TE RESEPSİYON VERDİ

Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Hayrünnisa Gül resepsiyon öncesinde yaptığı konuşmaya, bu anlamlı buluşmadan duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı. Gül, konuklarına ''Bizler Cumhurbaşkanlığı ailesinin fertleriyiz ve bugün burada aslında bir aile toplantısı yapıyoruz. Görevimiz, makamımız, yaptığımız iş her ne olursa olsun, bir vücudun organları gibi birbirimize bağlıyız'' diye seslendi.

Üreten kadın sayısının hızla arttığına ve kadınların her alanda başarıyı yakaladıklarına işaret eden Gül, anne, eş ve eğitmen rolleri taşıyan kadınların, düşünceleri, hayalleri ve duygularıyla öncelikle bir birey olduğuna dikkati çekti. Kadınların sürekli kendini geliştirmesi ve eğitmesi gerektiğinin altını çizen Gül, kadın sorunlarına değinerek, bu sorunların ancak toplumun bir parçası olarak algılanıp, bütünün içinde ele alındığı zaman kalıcı ve sağlıklı çözüme ulaşacağını bildirdi.

''Gerek sosyal gerekse ekonomik alanda çıtayı yükseltmediğimiz sürece uzun yıllar daha, 8 Mart'larda aynı sorunları dile getirmeye devam ederiz'' diyen Hayrünnisa Gül, şartlar ne olursa olsun kadınların daima gelişimi, değişimi ve ilerlemeyi hedeflemesi gerektiğini kaydetti.

Toplantıya, başarılarıyla dünya çapında adını duyuran Halkla İlişkiler Uzmanı Betül Mardin de katıldı. Bir kadın olarak iş hayatıyla ilgili deneyimlerini katılımcılarla paylaşan Mardin, kadınların kendilerine bir hedef koymaları halinde mutlaka başarıya ulaşacaklarını belirtti.