kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Ülkelerimizde sigara satışları artmadı"

Giriş Saati : 04.03.2009 15:20
Güncelleme : 04.03.2009 19:55
Yeni Haber
Danimarka ve Türkiye tekellerini alarak sigara satışlarının arttığına dair açıklama yapan sigara firmasına 2 ülkenin uzmanlarından yanıt geldi: Ülkelerimizde sigara satışları artmadı!..
Danimarka ve Türkiye tekellerini alan sigara şirketinin satışlarını arttırdığına dair yaptığı açıklamanın üzerine, Danimarkalı sigara bağımlılığı ve tedavisi uzmanı Prof. Dr. Philip Tonnesen ve Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı Kopenhag'da ülkelerinin sigara sorunu için buluştular.

Danimarkalı ve Türk uzmanlar, ülkelerinde sigara kullanımının artmadığı, sadece sigara tekellerini alan firmanın sigara pazarında payını arttırdığına dikkat çektiler. Uzmanlar, Danimarka ve Türkiye'de sigara tüketiminde yanlış bir algı oluşmaması için ortak bir basın açıklaması yaptılar.

Prof. Dr. Philip Tonnesen, 'Sigara bağımlılık yapıcı, öldüren bir üründür. Sigara pazarının büyümesi konusunda övünülecek hiç bir şey olamaz' dedi. Tonnesen, Türkiye ve Danimarka'daki sigara tekelini satın alan sigara firmasının cirosundaki artışa dair yaptığı açıklamayı şu sözlerle değerlendirdi:

"Sigara içmek bu yıl Dünyada 5.4 milyon kişiyi öldürecek. Türkiye'nin 70 milyonluk nüfusunun her yıl 100 bini, Danimarka'nın 5.5 milyonluk nüfusunun 14 bini her yıl sigara nedeniyle ölüyor. Bu Türkiye için her gün bir Boeing uçağının düşüp bütün yolcuların ölmesi ile eşdeğer bir kayıptır.

Sigara bağımlılık yapıcı, öldüren bir üründür. Meslek yaşantım boyunca çeşitli akciğer hastalıklarından sakat kalmış acı çeken insanları sigara bağımlılığından kurtarmak için uğraştım. Sigara pazarının büyümesi konusunda övünülecek hiç bir şey olamaz. Bu pazar sakat bırakan ve öldüren bir ürünün pazarıdır. Sigara endüstrisi yiyecek ve tekstil sanayi gibi bir sektör değildir. Ürettiği ürünün adam öldürdüğü 50 yıla yakın bir süredir bilim dünyası tarafından bilinmektedir. Bu ürün geçen yüzyılda 100 milyon ölümden sorumluyken bu yüzyılda 1 milyar kişiyi öldürecektir. Her sorumlu bireyin tek yapması gereken bu ürünün satışını azaltacak önlemler almak olmalıdır."

* KAMUDA SİGARA YASAĞINI İHLAL İDDİALARI...