kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

BP'ye Maliye'den ağır ceza

REUTERS
Giriş Saati : 04.03.2009 16:06
Güncelleme : 04.03.2009 19:48
Yeni Haber
Dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden BP'den bir kaynak, BP'nin Türkiye birimine Maliye Bakanlığınca 474 milyon lira vergi cezası kesildiğini söyledi.

Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkili de, söz konusu vergi cezasının bir inceleme sonucunda verildiğini belirterek, "Bu tutarın 170 milyon liralık kısmı tahakkuk ettirilen vergi ve kalan tutar da ceza ve faizden oluşuyor" dedi.

Vergi idaresinin dün akşam saatlerinde şirkete 474 milyon liralık verginin ödenmesine ilişkin bildirimde bulunduğunu belirten BP kaynağı, "Bunun Bulgaristan ve Yunanistan sınırlarında vergisiz akaryakıt satışıyla ilgisi var. Bütün yasal yollara başvuracağız" dedi.

BP'den bir başka yetkili ise, vergi cezasının Kapıkule ve İpsala gümrük kapılarında, özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) muafiyeti olan akaryakıt satışıyla ilgili olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Buralarda akaryakıt satışına Bilnam İşletme ve Ticaret şirketinin, 2006-2008 döneminde açtığı ihaleyi BP kazanmıştı. Burası gümrüksüz alan olduğu için akaryakıt taşıyan her araç için bir beyanname doldurulması gerekiyor. Vergi idaresi, yurtdışına çıkarılan akaryakıtta bir limit olduğunu ve BP'nin bunun geçtiğini belirtiyor. Bu nedenle araç başına 550 litreyi aşan bölüm için ÖTV ve KDV talep ediyor."

Mevzuata göre, yurtdışına akaryakıt çıkışında "standard depo kapasitesi"nin baz alındığını, Bakanlar Kurulu'nun da bunu destekleyen bir kararı olduğunu ifade eden aynı BP yetkilisi, "İdare bu görüşe katılmıyor ve söz konusu dönemde taşınan akaryakıtın kalan bölümü için vergi ve gecikme faizi ile cezasını talep ediyor" dedi.

Aynı yetkili, bu görüşe katılmadıklarını, zaten konunun muhatabının Bilnam şirketi olduğunu ifade ederek, "Uzlaşma dahil tüm yasal haklar kullanılacak" dedi.