kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Devletle 13.5 milyar TL'lik barış

HAZAL ATEŞ ANKARA
03.03.2009
Hükümetin vergi mükelleflerine uzattığı barış eli karşılığını buldu. "Varlık Barışı" adı altında yastıkaltı ve yurtdışından ekonomiye kazandırılan tutar 13.5 milyar TL'yi aştı. Bankalardan alınacak tutarın 16-17 milyarı bulacağı belirtildi..
Hükümetin yurtdışındaki servetleri Türkiye'ye çekme ve yastıkaltı birikimleri ekonomiye kazandırma planı meyvelerini verdi. Maliye'nin mükellefe uzattığı barış eli karşılıksız kalmadı. 2004'te, Vergi Barışı Yasası ile birikmiş borçlara kısmi af getirerek işe başlayan hükümet, 5 yıl aradan sonra bu kez kayıt dışı servetleri kayda alma operasyonunda amacına ulaştı. Vergi dairelerine yapılan bildirimlere göre yastıkaltından ve gurbetten çıkan varlık tutarı 13.5 milyar TL'yi aştı. Bankalardan gelecek güncel kayıtlarla bu tutarın 16-17 milyar TL'yi bulması bekleniyor. Beyan edilen servetler üzerinden Hazine en az 500 milyon TL vergi geliri elde edilecek.

SON DAKİKA SÜRPRİZİ
Yurtiçi ve yurtdışındaki birikimleri ekonomiye kazandırmayı hedefleyen "Varlık Barışı" kapsamında banka, aracı kurum ve vergi dairelerine bildirim süresi 2 Mart'ta sona erdi. Gelir İdaresi'nden alınan bilgiye göre, 20 Şubat'ta 2 milyar TL olan kaynak girişi 27 Şubat itibariyle 5 milyar TL'ye ulaştı. Son gün ise vergi daireleri ve bankalara yapılan bildirimler neredeyse 3'e katlandı. 2 Mart gecesi saat 24.00'e kadar başvurular sürdü. Yetkililer, 13.5 milyar TL olarak ifade edilen tutarın bankalardan gelecek bildirimlerle birlikte 17 milyar TL'yi aşacağına dikkat çekti. Gelir İdaresi, Varlık Barışı ile ekonomiye kazandırılan net tutarını haftaya açıklayacak.

BARIŞIN ÖYKÜSÜ
Küresel kriz ortamında, dış kaynak ihtiyacının arttığını gören hükümet, Kasım 2008'de "Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Kanunu" TBMM'den çıkardı. Gerçek veya tüzel kişilerin, 1 Ekim 2008 itibarıyla sahip olduğu yurt dışındaki para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazları 2 Mart'a kadar TL cinsinden rayiç bedelle banka, aracı kurum ya da vergi dairesine beyan etmesi öngörüldü. Yasa ile yurtdışındaki varlıkların yüzde 2, yurtiçindeki kayıt dışı servetlerin ise yüzde 5 vergi ödenerek ülke ekonomisine kanalize edilmesinin yolu açıldı. Bu vergi, kesintinin yapıldığı ayın sonuna kadar ödenecek. Vergi, hiçbir şekilde gider yazılamayacak ve başka bir vergiden mahsup edilemeyecek.